Ви здивуєтеся, але майже 73% — абсолютна більшість опитаних співвітчизників — хотіли б, щоб нашу державу європейці бачили заможною країною. Ще 29,8% сподіваються, що одного дня майданівське гасло «Україна — це Європа» стане стійкою асоціацією для мешканців ЄС. Про це принаймні свідчать результати опитування, проведеного на замовлення Інституту світової політики.

Мета, що її перед собою ставили ініціатори дослідження: вивчити, якою бачать свою державу наші громадяни, з чим, на їхню думку, асоціюється Україна у мешканців ЄС, та головне — порівняти наші «очікування» з реальними відповідями на ці самі запитання самих європейців. І як результат — «звірити годинники» із владою та світовою спільнотою, щоб не спізнитися, йдучи до світлого, демократичного, європейського майбуття.

Чи не найцікавішими та найпоказовішими стали відповіді на запитання «На вашу думку, з чим у ЄС асоціюють Україну?» Лідерами серед варіантів стали «корумпована, неефективна влада» та «війна». Чимало українців вважають, що громадяни ЄС розглядають відносини з нашою державою у суто економічній площині. А тому асоціюють її, насамперед, із «дешевою землею, робочою силою та сировиною» (12,8% відповідей), «ринком збуту» (7,9%), «родючою землею» (7%). Такі досить очевидні для нас варіанти не спадали на думку майже нікому з респондентів із ЄС. «У цих відповідях виявляється злоякісна самокритичність українців. Асоціацій «дешева робоча сила» чи ж «земля» під час опитування громадян Європейського Союзу не виникало, тим паче у таких масштабах. Тільки в Італії до 10% опитуваних сказали, що українці у них асоціюються із прибиральниками», — зазначив Сергій Солодкий, заступник директора Інституту світової політики. Щоправда, на думку експертів, окрім низької самооцінки, ще одним можливим поясненням таких результатів є антиєвропейська кампанія, яка свого часу активно розгорталась в Україні.


Тим часом відповідь на запитання, що ж затьмарює європерспективи офіційного Києва, об’єднала українців та європейців. Бачення ситуації у них, як з’ясувалось, схоже. Лідерами у двох опитуваннях серед відповідей стали варіанти «корупція» та «олігархія». На думку експертів, розуміння з обох сторін, що без подолання корупції, олігархії та бідності населення перспектива членства у ЄС для України залишається примарною, має підштовхнути сильних світу цього діяти, аби подолати ці перешкоди.


Нагадаємо, за даними фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва», у 2014 році ставлення українців до інтеграційних пріоритетів істотно змінилося. Якщо ще незадовго до Євромайдану в альтернативній постановці питання — МС чи ЄС — Митний союз обирали 30-32% українців, то вже у березні 2014 р. прихильників євразійського вектора стало 22%, а у березні 2015 р. їх лишилося 13%. Підтримка ж ЄС зростала. Так, у березні 2014 р. Євросоюз обирали 45%, а за останніми дослідженнями березня 2015 р. — 52% громадян.

 

Денис Матвійчук (ліворуч) та Денис Небромчук під час екскурсії до Києва фотографуються на згадку на тлі оновленого до Дня незалежності квіткового годинника. І їм жити в час, коли Україна стане Європою?!
 

Тим часом

Понад 10 тисяч одеських дітлахів уперше сядуть за парти 1 вересня 2015 року. Батьки 54 відсотків малят обрали мовою навчання українську, решта — російську. Чітко простежується тенденція до збільшення числа одеситів, які надають перевагу державній мові. Якщо 2013 року таких було менше половини, то в минулому — вже 51 відсоток, повідомляє наш власкор Кирило ВОРОНКОВ.