Про найактуальніші питання сьогодення, зокрема, коли парламент у першому читанні може ухвалити конституційні зміни, Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій розповів в ефірі «5 каналу».

 


Позачергова сесія


За словами А. Парубія, проект змін до Конституції щодо децентралізації народні депутати можуть розглянути на позачерговій сесії 27 серпня. «На сьогодні йде процес, коли фракції узгоджують — чи достатня буде кількість депутатів. Ми, як керівництво Верховної Ради, дали чітко зрозуміти — якщо фракції нам покажуть, що є достатня кількість депутатів для участі, тоді сесія буде проголошена. І я думаю, що 27 серпня вдасться її зібрати. Очевидно, що єдиним і головним питанням будуть зміни до Конституції. Також нагадаю, що на цій сесії має відбутися голосування ще не в 300 голосів, а в 226», — сказав він. Нагадавши водночас процедуру розгляду конституційних змін: спочатку Верховна Рада надсилає документ у Конституційний Суд і коли він дає позитивну відповідь, голосує в першому читанні, і потім аж на наступній сесії — у другому читанні. «Це був наш задум з самого початку, щоб до першого вересня, до початку наступної сесії, ми могли зібрати позачергову сесію і проголосувати, щоб мати можливість вже восени голосувати її як повноцінну», — зауважив політик.


Переговорний процес


Торкнувшись Мінських угод, А. Парубій зауважив, що не вірить у переговорний процес. «Моє відношення до Мінського процесу відоме. Великою мірою я противник його і свого часу пішов у відставку з посади секретаря РНБО. Я тоді говорив і нині повторюю: я не вірю в переговори в форматі Мінського процесу. І мені інколи здається, може я помиляюсь, що в нього не вірить ніхто з тих сторін, які ведуть ці переговори», — сказав він.
Невіра політика ґрунтується на тому, що не виконується ключове питання — припинення вогню. «Я можу для себе мати тільки одне пояснення і виправдання — Україні потрібен час. Україні справді потрібен час. І він був потрібен і рік тому, і сьогодні для зміцнення української держави, для зміцнення Збройних Сил», — зауважив він.


Час потрібний ще й для того, додав парламентарій, щоб долати корупцію, проводити реформи: «Бо тільки успішна Україна, яка покаже приклад, як можна і треба діяти, здатна так організуватися, щоб одного дня, одного світанку розпочати наші операції по визволенню українських територій».


В окупантів земля під ногами горітиме


Прокоментував політик і візит Путіна до Криму. «Він є таким дуже демонстраційним. Такі речі дуже любив Гітлер, коли він приїжджав на окуповані території, щоб продемонструвати силу армії рейху, нацистської Німеччини. І за дуже багатьма ознаками таке враження, що радники Путіна просто копіюють такі дії», — зауважив Перший заступник глави парламенту.


За його словами, в Криму надзвичайно важка економічна ситуація. «Звичайно, що Путін сьогодні неозброєним оком бачить: ситуація близька до конфліктності, до дестабілізації, тому з таким переживанням і острахом про це говорить. Тільки коли він наголошує, що зовнішні сили розхитують, хочу відповісти одне — ключовим фактором дестабілізації на окупованій території є окупаційна влада. Те, що він боїться заворушень — це правильно, це неминуче і буде в нього під ногами горіти земля на усіх окупованих територіях. Це питання тільки часу, коли воно перейде з кількості в якість», — наголосив А. Парубій.


Агресію можна зупинити лише під потужним зовнішнім тиском


Не менш демонстраційними політик назвав і російські суди над українцями — Олегом Сенцовим та Надією Савченко.


«Цей суд над Сенцовим, як і суд над Савченко — це показові демонстративні суди. Де фактично Путін демонструє, що кожен, хто обстоюватиме позицію України і попаде в руки Росії, будуть нести більш жорстке покарання. Фактично це не має нічого спільного з судом, це показові дійства, які мають повністю абсурдні звинувачення. Але їхні завдання — дати такий психологічний страх для українців. І тому поки Путін при владі, впливати Україні на ці процеси, звичайно, необхідно і треба, але надзвичайно складно, бо для Путіна вони мають дуже велике символічне значення», — сказав він.


За його словами, український МЗС і міжнародне співтовариство повинні не переконати, а змусити Путіна зупинити ці процеси. «І цей процес є спільний, як і процес до примушування Путіна зупинити агресію проти України, він має відбуватися з обох сторін — і України, і міжнародної спільноти. Але треба усвідомити — Путін ніколи не зупинить цих процесів з доброї волі, тільки під потужним тиском зовнішніх чинників, які продемонструють йому, що продовження подібних процесів, як і агресії проти України, призведе до краху його влади», — наголосив А. Парубій.