Концепцію податкової реформи учора під час всеукраїнського форуму обговорювали народні депутати, урядовці, експерти та представники бізнесу.


Зокрема, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Андрій Журжій вважає, що народним депутатам та урядовцям насамперед потрібно виконувати чинний закон, а не боротися за зміни до законодавства. На його думку, податкові зміни треба вводити в 2017 році.


За словами парламентарія, без змін у Державній фіскальній службі та податків на зарплату реформа приречена на провал. Адже високе навантаження на зарплату є одним з основних елементів, який впливає на тінізацію економіки.


«ДФС має забезпечити прийняття електронної звітності, надання консультацій. Те, що не буде їх офісів у районах, містах — не проблема. Звільнені фахівці стануть підприємцями і надаватимуть послуги, які будуть сервісними і якісними. Із зарплатою дві тисячі гривень ніколи не буде сервісної ДФС», — наголосив А. Журжій. Також, вважає він, потрібно ліквідувати податкову міліцію. Адже торік з двох тисяч порушених кримінальних справ лише 49 передано до суду. Доля їх невідома. Щоб це змінити, не потрібні податкові новації, треба змінити саме відношення всередині.


Крім того, А. Журжій підтримує впровадження системи електронного адміністрування, яка має забезпечувати стовідсоткове автоматичне відшкодування ПДВ.


Член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Оксана Продан наголосила, що сьогодні важливо не обговорювати концепцію реформування податкової системи, яку нещодавно презентував уряд, а об’єднатися і контролювати проект закону, який Міністерство фінансів внесе в парламент. «У податковій реформі мають бути дві найважливіші речі: прозоре адміністрування та зменшення фіскального навантаження на зарплати. А про зміни спрощеної системи оподаткування можна говорити тільки після того, як запрацює нова прозора загальна система оподаткування», — зазначила вона.


Заступник міністра економіки Максим Нефьодов вважає, що для запровадження податкової реформи має бути розроблена дорожня карта не на декілька місяців, а принаймні на п’ять—сім років. «Ця реформа має бути максимально простою, з меншою кількістю податків, спрощеною звітністю, електронним кабінетом тощо», — сказав він. Дуже важливо, підкреслив М. Нефьодов, щоб податкова система була конкурентною. Для цього потрібно створити для бізнесу сприятливе середовище, зокрема, зменшити податковий тиск.

 

Андрій Журжій — народний депутат України, Максим Нефьодов — заступник міністра економіки, Андрій Шевченко — громадський активіст, народний депутат п’ятого-сьомого скликань.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.