Сучасне п’ятиборство. Бат (Велика Британія). Чемпіонат Європи. Естафета. Українці Юрій Федечко та Дмитро Кірпулянський виграли золоту медаль (1472). «Срібло» здобула Угорщина (1466), «бронза» — в Італії (1459).


Важка перемога в нервовому протистоянні


Футбол. Ліга чемпіонів. Раунд плей-оф. Перші матчі. 19 серпня.


«Селтік» (Шотландія, Глазго) — «Мальме» (Швеція). 3:2. «Скендербеу» (Албанія, Корча) — «Динамо» (Хорватія, Загреб). 1:2. «Базель» (Швейцарія) — «Маккабі» (Ізраїль, Тель-Авів). 2:2. «Валенсія» (Іспанія) — «Монако» (Франція). 3:1.


***


«Рапід» (Австрія, Відень) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 0:1. Гол: Марлос, 44.


«Рапід»: Новота, Павелич, Зоннляйтнер, Дібон, Ауер, Пецос, Граговац, Шауб, Штефан Гофманн (Алар, 84), Кайнц (Шобесбергер, 80), Берич (Прозенік, 89). Тренер — Зоран Баришич.


«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Азеведо, Степаненко (Малишев, 46), Фред, Марлос (Едуардо, 80), Тейшейра, Тайсон (Бернард, 86), Гладкий. Тренер — Мірча Луческу.


Рефері — Бьорн Кейперс (Нідерланди).


Відень. «Ернст Гаппель». 46 400 глядачів. 16 градусів. Дощ.


Молодці «гірники», виявили справжній характер і мужність. Виграли важкий бій за вкрай несприятливих погодних умов у дуже серйозного і зубастого суперника, котрій тяжів до в’язкої і жорсткої боротьби.


«Шахтар» одразу показав, що готовий до такого перебігу подій. І налаштувався грати дисципліновано, особливо в обороні. Не підкачав і П’ятов.


Про це казав після зустрічі і Мірча Луческу:


— Знали, що це сильна команда, яка пресингує. Ми намагалися атакувати з половини поля «Рапіда». Я не думаю, що суперник контролював м’яч у першому таймі. Він дуже хотів забити, але моментів створив не так уже і багато. За винятком кількох кутових, коли допомогу надавали Кучеру, якому бинтували розсічену голову.


У другому таймі ми мали моменти забити ще, але не ризикували. Це важлива перемога над сильним клубом, який підтримували сьогодні понад 46 тисяч уболівальників. Матч у відповідь буде не менш важливим і складним.


***


Розв’язка зустрічі настала перед самою перервою. П’ятов блискуче зреагував на удар Кайнца метрів з десяти. І, як відомо: не забив ти, то витягуй м’яч зі своїх воріт.

Ракицький підключився до атаки лівим флангом і прострілив на Марлоса. Той обіграв оборонця і влучно пробив низом під дальню стійку воріт.


Шкода лише, що кілька гравців «Шахтаря» зазнали травм. Про Кучера ми вже згадували, а Степаненка відправили до шпиталю зашивати брову.=


***


Як кажуть, половину справи зроблено: здобуто перемогу на полі суперника. І головне, що донеччани не пропустили. Це, власне, і вселяє певний оптимізм. Але у Львові наступного вівторка в матчі у відповідь легкого життя для української команди чекати не варто. Знову буде бій і боротьба за вихід до групового раунду. «Рапід» з поразкою не змирився.


Однак слід розраховувати і на те, що віденці на «Львів-Арені» підуть уперед, а це — додатковий шанс для «Шахтаря», можна впіймати суперника на контргрі. Втім, то вже справа Мірчі Луческу, який тактичний варіант обирати. Можливо, він дасть установку одразу почати грати першим номером...