У четвер у телевізійному зверненні до народу прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас повідомив, що уряд подає у відставку й у країні відбудуться дострокові парламентські вибори.

«Тепер, коли складна фаза переговорів із кредиторами закінчилася, я відчуваю моральну й політичну відповідальність перед вами й повинен представити на суд громадськості все те, що було зроблено урядом. Одразу після звернення я подам президентові країни прохання про свою відставку й про відставку уряду. Ви маєте тепер вирішити, хто зможе повести країну до складного, але такого, що несе надії, майбутнього», — заявив Алексіс Ципрас.


Він наголосив, що без рішучості народу (на референдумі 5 липня) кредитори нав’язали б країні свою волю. І додав: «Важкий етап для Греції закінчується з остаточною ратифікацією кредитної угоди й виплатою першого траншу».


Нагадаємо, що Алексіс Ципрас на чолі лівої партії СІРІЗА прийшов до влади за підсумками парламентських виборів у січні 2015 року. Він і його соратники були непримиренними супротивниками політики економії. 5 липня з його ініціативи в Греції було проведено референдум, на якому грецький народ проголосував проти умов кредиторів, але через десять днів він їх прийняв і протягнув рішення через парламент. Це спричинило розкол у лавах СІРІЗА.


Однак, згідно з результатами опитування громадської думки, проведеного агентством Metron Analysіs, дії уряду схвалюють 33,6 відсотка респондентів. Таким чином, СІРІЗА залишається найпопулярнішою партією Греції, не маючи сталої більшості в парламенті. Щоб її одержати, Алексіс Ципрас і пішов на такий крок.
Президент Греції Прокопіс Павлопулос прийняв відставку прем’єра. Згідно з конституцією країни тимчасовий уряд очолить голова Верховного суду — Василіки Тану-Христофілу. За всю історію країни — це перша жінка прем’єр-міністр.


За повідомленням грецьких ЗМІ, вибори відбудуться 20 вересня цього року.