Голова Верховної Ради Володимир Гройсман сподівається, що в парламенті знайдеться 300 голосів для затвердження змін до Конституції в частині децентралізації влади. Про це він сказав у програмі «Твоя влада» на «5 каналі». Водночас він наголосив, що всередині парламенту цю тему постійно обговорюють.


«Постійно відбувається діалог 


Сьогодні не стоїть питання буде 300 голосів чи не буде, сьогодні стоїть питання наступне — коли ця реформа буде здійснена, тоді розпочнеться справжній шлях децентралізації влади в Україні», — зазначив Гройсман.
Він сподівається, що депутати зможуть переступити через власні амбіції і «визнати те, що не зовсім були праві в тому, що почали натягувати на зміни до Конституції різнопланові думки, чутки, які не мають жодного підтвердження». «Я щиро вірю в те, що ми можемо знайти розуміння, оскільки саме це питання є надзвичайно важливим», — сказав Голова Верховної Ради.


Водночас В. Гройсман повідомив, що у першому читанні документ буде ухвалено на засіданні 31 серпня, а вже на наступній сесії планується остаточно ухвалити цей закон: «Коли будуть проведені консультації із народними депутатами, може бути остаточне голосування в 300 голосів і більше щодо змін до Конституції в частині децентралізації. Наступна сесія розпочнеться першого вересня».


Запросять найкращих юристів


Крім того, Володимир Гройсман запропонував після голосування у першому читанні змін до Конституції запросити найкращих міжнародних юристів, висновки яких допоможуть знайти 300 голосів у парламенті.
Глава парламенту повідомив також, що після ухвалення змін до Основного Закону в частині децентралізації, протягом двох років буде прийнято закон про префектів, який визначить відповідальність за зловживання повноваженнями.


«Ми визначили в проекті Конституції, що префект є державний службовець і буде закон про префектів. У документі буде визначено: якщо він перевищуватиме свої повноваження, то як державний службовець нестиме відповідальність за певні речі», — заявив В. Гройсман.


Україна — унітарна держава


Крім того, Голова Верховної Ради наголосив: пункт щодо особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей в перехідних положеннях змін до Конституції жодним чином не вплине на суверенність України, адже другу статтю Конституції ніхто не змінює.


«Зміни до Конституції мають відношення до децентралізації влади в Україні. У перехідних положеннях є пункт 1, де записано, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей здійснюються відповідно до закону, прийнятого парламентом двічі, і цим, у тому числі, який діє три роки. В особливості місцевого самоврядування не входить жодна функція», — зазначив В. Гройсман.


«Я б рекомендував усім, хто намагається на ці зміни до Конституції натягнути якісь неправдиві речі, відкрити Конституцію і почитати другу статтю, де написано — Україна — унітарна держава. І це положення ніхто не змінює», — констатував глава парламенту.

 

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман: «Законопроект із децентралізації народні депутати розглянуть на  засіданні парламенту, яке відбудеться 31 серпня».