Голова Верховної Ради Володимир Гройсман взяв участь у зустрічі Президента Петра Порошенка з відомими громадськими діячами, причетними до створення, утвердження та розвитку незалежної української держави, написання та прийняття Конституції України. Відбулася відверта розмова про актуальні питання розвитку держави, зокрема, про зміни до Основного Закону в частині децентралізації влади.

 


Звертаючись до присутніх, Президент наголосив на важливості «чесної і відкритої розмови стосовно децентралізації, як однієї з найважливіших реформ, яку чекає Україна вже багато років». Водночас він закликав присутніх стати провідниками реформаторських ідей децентралізації, бути активними у захисті єдності країни та її подальшого демократичного поступу.


Глава держави наголосив на важливості підтримки моральними авторитетами країни процесу прийняття Верховною Радою змін до Конституції. «Ми -одна команда, ми однаково розуміємо інтереси України і скоординовуємо рух держави. Я хочу, щоб ви говорили. Потрібно, щоб народ України чув ваш голос, бо ви сьогодні є авторитетами, і ми маємо говорити одним голосом», — сказав Петро Порошенко.


Він акцентував увагу на тому, що зміни до Конституції передбачають дієві запобіжники, які гарантують територіальну цілісність України та її унітарність, а децентралізація не стосується таких питань, як оборона, зовнішня політика, безпека, забезпечення прав та свобод громадян.


Надзвичайний та Повноважний Посол України, колишній Посол України в США Юрій Щербак наголосив на необхідності покращення комунікації влади із суспільством. «Ми — ваші союзники, але є речі, які люди не розуміють і які треба дуже добре пояснити», — зазначив він. Зокрема, розвінчати «міфологем Путіна» про те, що українці та росіяни — єдиний народ, а також про те, що Україна нібито знаходиться під зовнішнім управлінням. Президент на це відповів: «Ви потрапили у «десятку». Немає у нас ніяких братських народів під час війни. Є єдиний український народ, який прямує в Європу, і є російський народ, який перебуває у глибокій кризі».


Перший Президент України Леонід Кравчук зазначив, що зміни до Конституції жодним чином не мають нести загрозу для країни. Він закликав частіше зустрічатися та слухати не тільки політиків, а й людей. «Люди мають зрозуміти, що ми — разом із ними», — зазначив він.


Під час дискусії Блаженніший Любомир (Гузар) закликав усіх «позбутися «радянського» у мисленні, чітко усвідомити, де знаходиться Україна і зробити усе можливе, щоб Конституція діяла якомога більш тривалий час», що, на його думку, сприятиме стабільності у суспільстві.
Серед присутніх, повідомляє прес-служба Президента, були відомі громадські, політичні та релігійні діячі.

 

ЦИТАТА

Президент Петро Порошенко: «Створення місцевого самоврядування -це один з елементів побудови західної цивілізації. Наявність сильного місцевого самоврядування, згадаймо про магдебурзьке право, — була і буде однією з наших цивілізаційних відмінностей, які відрізняють нас від Росії і наближають до Європи».


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).