В понеділок виповнюється 24 роки з дня проголошення незалежності України. Вдруге його святкуватимемо в умовах російської агресії. Тож «Голос України» поцікавився у народних депутатів, що для них означає День незалежності.


Оксана Продан (фракція «Блок Петра Порошенка»):

 


— Це день, коли ми повинні окремо згадати тих, хто давно, нещодавно і сьогодні віддав своє життя, щоб ми жили в своїй країні. Це трагічна частина Дня незалежності. А взагалі — це свідчення того, що Україна є, Україна була і Україна буде. Це найголовніше.


Олександр Кірш (фракція «Народний фронт»):

 


— Незалежність залишається головною метою України. Поки що досягнення цієї мети не дуже помітно. Змістилися орієнтири і змінилося начальство, яке раніше було в Москві, а сьогодні в Брюсселі і Вашингтоні. Справжня незалежність може бути від тієї країни, котра не залежить від МВФ, Європи і Росії. Для цього в країні має існувати сильна економіка, без якої не буде реальної незалежності.


Олег Березюк (голова фракції «Самопоміч»):

 


— Протягом 24 років існування нашої держави ми спостерігаємо, як українській народ двічі — шляхом прямої демократії, шляхом простого парламентаризму, котрий називається «народне повстання на Майдані», рятує цю державу від східної деспотії та руйнації.


Це той випадок, коли народ є достойнішим, ніж правителі. І основне завдання, яке влада має поставити сьогодні перед собою, — це побудова якісного управління державою та якісного парламентаризму. Ці інституції мають бути гідні людей, які її обирають. Для цього треба багато праці, багато любові й багато терпіння.


З Днем незалежності!


Олег Ляшко (голова фракції Радикальної партії):

 


— День незалежності для кожної людини — це найбільше свято, особливо сьогодні, коли країна переживає російську агресію. Раніше до Дня прапора і Дня незалежності ставилися формально. А сьогодні розуміємо, що той, хто не має незалежності — не має держави. Незалежність, прапор — це найцінніше, що у нас є, за що ми повинні боротися і захищати.