Народний артист України Фемій Мустафаєв (на знімку)  — знакова фігура на пісенному видноколі нашої країни. Це справжній витязь сучасної української пісні. Кримський татарин за походженням, вірний син України — Фемій належить до тих митців, які своїм талантом, своєю майстерністю несуть українське музичне мистецтво у світ широкий, надають йому наснаги і сили для високого злету.

 

 

Це ще раз підтвердив його сольний концерт «Ніхто, крім нас» у Національній опері, що відбувся у День Державного прапора України за підтримки Міністерства культури. Отож не дивно, що першою пролунала саме патріотична пісня «Прапор України» (слова і музика Анжели Ярмолюк). Бо із синьо-жовтим стягом «ми славим українську державу, з ним на смерть піднімаємось ми». Цю пісню, як і багато інших, Фемій Мустафаєв виконав у супроводі відомого Національного академічного оркестру народних інструментів України під керівництвом народного артиста України Віктора Гуцала. А сам співак вийшов на сцену в українській вишиванці, підперезаний козацькою крайкою. Саме заворожливий голос широкого вокального діапазону, яким володіє Фемій Мустафаєв, і вражаюча музика академічного оркестру створили ту неповторну мистецьку атмосферу, яка панувала у залі.

Звісно, уже традиційно ми почули мелодії, написані корифеями української музики на слова Кобзаря. І насамперед Миколою Лисенком. Адже за цикл таких пісень Фемій Мустафаєв два роки тому був у числі претендентів на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка. Ось і недільної днини відомий співак виконав невмирущі Лисенкові твори. Зокрема, «Учітеся, брати мої», «Гетьмани, гетьмани...», «У гаю, гаю вітру немає», «У тієї Катерини», «Садок вишневий коло хати», «Мені однаково». Як і кримськотатарські народні мелодії.

 


Принагідно зауважимо, що послухати сольний концерт Фемія Мустафаєва прийшли відомі письменники, науковці, політики, громадські діячі. А також військовики із зони АТО та їхні найближчі родичі. До них, а також до інших глядачів та організаторів мистецького дійства «Ніхто, крім нас» звернувся віце-прем’єр — міністр культури В’ячеслав Кириленко, який наголосив на тій великій ролі, що відіграє сьогодні державний стяг нашого народу. А також подякував воякам за те, що обстоюють незалежність і територіальну цілісність нашої країни на східних теренах, а митцям, зокрема Фемію Мустафаєву, — за їхнє високе мистецтво, яке підносить бойовий дух фронтовиків, допомагає нам вистояти у борні з підступним ворогом у цей нелегкий час.


Та не тільки у столичних залах активно пропагує українську пісню відомий співак кримськотатарського походження. Фемія Мустафаєва часто можна побачити і неподалік від оборонних рубежів на східному фронті, на прикордонних заставах, у військових госпіталях... Тільки протягом останніх місяців він виступав перед захисниками нашої Батьківщини у Маріуполі, Дебальцевому, Волновасі, Слов’янську та інших містах на Донбасі. І явно лукавлять ті поодинокі співаки з паспортом громадянина України, які дозволяють собі їздити зі своїми виступами в окупований Крим чи ворожу нам путінську Росію. Мовляв, мистецтво з політикою нічого спільного не має.

Ще й як має! Адже слово чи мелодія у нас віддавна прирівняні до багнета. І віддавати багнет у руки недругові, який цинічно убиває твоїх співвітчизників, паплюжить твою мову і звичаї, — це зраджувати і себе, і свій народ.
Отож берімо приклад з кримського татарина Фемія Мустафаєва.

 

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.