Це заявив Президент України Петро Порошенко 24 серпня під час прес-конференції у Берліні, в якій також узяли участь Канцлер Німеччини Ангела Меркель та Президент Франції Франсуа Олланд. «Ми впевнені, що Мінський процес, який базується на мирному плані, є абсолютно універсальним інструментом», — наголосив він. Водночас, як повідомляє прес-служба глави держави, він зауважив, що «проведення фейкових виборів 18 жовтня та 1 листопада не у відповідності до українського законодавства» становить серйозну загрозу всьому Мінському процесу.

Отож сенсацій у Берліні не сталося. Попри спекуляції у російських ЗМІ (щодо можливого вилучення з «нормандської четвірки» В. Путіна) та припущеннях вітчизняних медіа (щодо можливого залучення до переговорного процесу Президента Польщі Анджея Дуди), жодних змін формату переговорів анонсовано не було. Судячи із загального тону заяв, зроблених під час підсумкової прес-конференції, зустріч у Берліні мала радше консультативний характер. Так би мовити, звірили годинники по закінченні літніх відпусток і напередодні нового політичного року. Європейські лідери підтвердили, що не мають наміру переглядати і мирний план, розписаний у Мінську. Хоча й визнали, що збройне протистояння на Донбасі не вщухає.


«Ми зібралися, щоб втілити Мінські угоди, а не для того, щоб ставити їх під сумнів», — цитує Ангелу Меркель «Дойче велле». «Я знаю, яку боротьбу доводиться вести українському народові, щоб мати можливість жити в незалежності», — зауважила вона.


«Головне сьогодні — повне виконання усього пакета заходів Мінських угод, — заявив у свою чергу Франсуа Олланд. — Президент Порошенко може підтвердити, що Україна доклала справді багато зусиль, щоб провести всі необхідні зміни — і щодо конституційних реформ, і щодо виборчого законодавства».

 


При цьому ні Меркель (на знімку в центрі), ні Олланд (на знімку ліворуч) не зробили жодної різкої заяви на адресу Росії. Канцлер Німеччини лише висловила стурбованість, що «місія (СММ ОБСЄ. — Ред.) не може працювати, і дрони, які ми з величезною складністю дістали, не можуть літати, бо є постійні перешкоди». Про головних винуватців війни на сході нагадав тільки Петро Порошенко: «Ми чітко декларуємо, що на сьогоднішній день, на жаль, саме Російська Федерація і підтримувані нею бойовики становлять єдину загрозу для відновлення миру і стабільності в регіоні».


Водночас, якщо Москва заспокоїлася і переконалася, що її не планують викидати з переговорного процесу — а пані Меркель однозначно заявила журналістам: «Якщо ми вирішимо, що це потрібно, то зможемо зустрітися і вчотирьох», то дещо в пікантній ситуації опинилася Варшава, на чию підтримку в попередні роки Київ міг розраховувати. Ініціативу новообраного Президента Польщі Анджея Дуди приєднатися до переговорів по Донбасу було хоч і опосередковано, але відкинуто. «Я переконаний, що нам не потрібні нові формати», — зауважив Петро Порошенко. Як це позначиться на контактах двох президентів, поки не відомо. Та, власне, така позиція Києва цілком очікувана. Хоча б тому, що в оприлюднених адміністрацією новообраного глави Польської держави зустріч із Президентом України в найближчий період не передбачена. Вочевидь, поки не почнеться «переговорний процес» між лідерами сусідніх держав, говорити про співпрацю в інших форматах, зарано.


Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).