У Дзержинську на Донеччині демонтовано пам’ятник Леніну. Прибрано з постаменту напередодні першої річниці визволення міста від російсько-терористичних військ і пам’ятник Дзержинському. Знесення монументів вождям радянського минулого в регіоні здійснюється в рамках закону України про декомунізацію.

Раніше були знесені пам’ятники Леніну й Артему (Ф. Сергєєву) у сусідньому Артемівську. Рішення щодо їхнього демонтажу депутати Артемівської міськради прийняли одноголосно. Аналогічним чином, із невеликою різницею в часі, пам’ятники Леніну прибрали в Дружківці, Костянтинівці, Красному Лимані. А першими містами, де з символами ленінізму розсталися невдовзі після прийняття закону про декомунізацію, стали Краматорськ і Слов’янськ — тут статуї вождя жовтневої революції зникли з площ, відповідно, у квітні та травні. 


Та якщо демонтували пам’ятники, що увійшли у конфлікт із законом, на Донбасі більш-менш швидко, то виконання іншого етапу декомунізації — перейменування міст і вулиць, які носять ім’я вождів комунізму, потребує набагато більше часу, зусиль і коштів. 


Питання про повернення Артемівську його первісного імені — Бахмут — виглядає практично вирішеним. Нову назву отримають також і Красноармійськ, і Дзержинськ. Як тепер називатиметься місто «залізного Фелікса», яке до 1938 року було Щербинівкою і якому владі та представникам громади, безумовно, хотілося б підібрати більш звучне ім’я? У червні тут побував керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський і навіть запропонував: «Давайте оголосимо конкурс на кращу нову назву для Дзержинська. Готовий виділити 10 тисяч гривень зі свого фонду переможцеві». 


Свої складності є й у питанні перейменування вулиць, що носять комуністичні назви. Згідно з законом, дати вулицям нові імена місцеві громади повинні до 21 листопада 2015 року. Але якщо таблички на будинках змінити за такий короткий час можна, то як внести всі зміни в печатки і штампи, документи, зокрема й у паспорти громадян? 


Керівництво обласної військово-цивільної адміністрації вважає, що не буде великою проблемою, приміром, якщо людина старшого віку  житиме з колишньою назвою в паспорті. А нове ім’я населеного пункту та вулиці краще вказувати в паспортах молодих людей, які вперше  отримуватимуть документи. Поетапний процес документального переходу та перереєстрації в таких умовах місцева влада бачить єдиним оптимальним виходом, щоб не змушувати людей, а також місцеві бюджети зазнавати додаткових витрат. 

Слов’янськ 


Донецької обл. 

 


На знімку:  після демонтажу. 


Фото автора.