І боронити її ми готові до кінця

 

Президент Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк (на знімку) узяли участь у заходах із нагоди Дня незалежності України. Зокрема, помолилися за Україну в Софійському соборі. Молитву виголосили предстоятелі церков і керівники релігійних організацій. Вони просили миру та процвітання країні, а її народу та тим, хто боронить державу, — Божого захисту і благословення. Поклали квіти до пам’ятників Тарасові Шевченку та Михайлові Грушевському. Після цього відбулися підняття Державного прапора та Марш Незалежності, який прийняв Президент — Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко. Урочистим маршем головною вулицею столиці — Хрещатиком — пройшли зведені військові підрозділи Збройних Сил України, інших військових та правоохоронних формувань.

 

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

 

Війна за незалежність все ще триває


«Ми воїни. Не ледарі. Не лежні. І наше діло — праведне й святе! Бо хто за що, а ми — за незалежність. Отож — нам так і важко через те...». Цими рядками Ліни Костенко глава держави розпочав свій виступ.


«Війна за незалежність все ще триває. І перемогти в ній можна лише поєднуючи оборонні зусилля, дипломатичний хист, політичну відповідальність. І — залізну витримку», — наголосив Президент. Він нагадав, що День незалежності майже збігається з роковинами жахливої трагедії під Іловайськом, яка стала наслідком прямого вторгнення підрозділів російської армії на територію України. Усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять українських воїнів і мирних громадян, які загинули у війні, розв’язаною агресором.


«Це свято, 24-та річниця Незалежності, стало можливим лише завдяки вам. Якби не ви, хронометр нашої новітньої історії ще минулого року міг би назавжди зупинитися на позначці «23». 210 тисяч людей прийшли на військову службу за шість черг мобілізації. З них 35 тисяч, тобто кожний шостий, — добровольці, — сказав Президент. — Від імені українського народу низько вклоняємося славетному українському воїнству за те, що відстояло і захистило свободу громадян та незалежність країни».


У вітанні з Днем незалежності Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зазначив: «Ціною життя і здоров’я кращих українських синів і дочок -виборюємо незалежність власної держави, доводячи всьому світу, що Україна — країна вільних людей. Це наш європейський вибір. Це наше майбутнє».


Ми були, є і будемо


Глава держави зауважив, що цього разу марш проходить без техніки і зброї. А все тому, що велику партію техніки: танків, бронетранспортерів, БМП, автомобілів, гаубиць, зенітно-ракетних комплексів, артилерії було відправлено на передову. «До кінця поточного року поставимо до Збройних Сил ще понад триста одиниць бронетехніки, чотири сотні автомобілів, 30 тисяч ракет та боєприпасів», — сказав Президент.


За його словами, наші війська день за днем вдосконалюються, демонструють вміння налагоджувати ефективну систему управління, підготовки та взаємодії.  «За рік ми створили і зміцнили наше військо — хоча і далеке від бажаного ідеалу. За справу активно взявся волонтерський десант, який фактично прийшов до влади в Міністерстві оборони разом з офіцерами й генералами і робить там справжню управлінську революцію», — зауважив керманич.


Водночас глава держави додав, що було би справедливо, якби цією площею разом із військовими пройшли й українські дипломати: «Так, в МЗС працюють тихо, без пострілів, але вони дуже допомогли мені та Україні створити дієву міжнародну коаліцію на підтримку нашої держави. Дякуючи зусиллям нашої армії й дипломатів, усього українського народу, Росія не досягла мети. Україна й українці вистояли, витримали удар. Ми були, ми є і ми будемо. І хай ці мої слова згадають у далекому майбутті, коли святкуватимуть перші сто років Незалежності».


Глава держави зауважив також, що тиск світової спільноти на Росію, на жаль, не означає, що вона відмовиться від ідеї прямого вторгнення чи наступу вглиб України. 


Проте, зауважив керманич, загроза не є невідворотною. «Ворог знає, що ми готові дати відсіч, і ціна ескалації виявиться для Росії надто високою. Тому вона має альтернативну стратегію — розхитати ситуацію всередині нашої країни, а Україну — розсварити з її ключовими партнерами, залишивши сам на сам з агресором. Цьому плану, на жаль, підігрує дехто з українського політикуму. Це жодним чином не означає їхньої співпраці з Росією, і я не збираюся кидатися голослівними звинуваченнями», -сказав Президент.


За його словами, це відбувається не зі злого задуму, а в силу короткозорості чи безвідповідальності; через небажання чи нездатність в умовах передвиборної лихоманки усвідомити наслідки своїх небезпечних ініціатив.


Є «обережні підстави» вважати, що економіка подолала глибокий стрес


Для України не існує альтернативи мирному врегулюванню, сказав Президент. Рівно, як і безальтернативними на даний час є Мінські домовленості, які підтримані рішеннями Радбезу ООН, Ради Європейського Союзу, всіх країн-членів нашої проукраїнської коаліції. «Ми за мир, але ми не пацифісти! Тому будемо нарощувати витрати на Збройні Сили, збільшувати грошове забезпечення військовослужбовців, посилювати контрактну складову.

«Утім, пообіцяти скасування призову і відсутність нових хвиль мобілізації не можу. В умовах агресії стовідсотково контрактної армії бути не може в принципі. Історія не знає таких прикладів», — наголосив П. Порошенко.


За його словами, є «обережні підстави» вважати, що економіка подолала глибокий стрес, завданий війною. Бізнес адаптується, знаходить нові ринки на зміну повністю закритому для нас російському. Вже у найближчі місяці може відновитися економічне зростання. Це відбудеться лише завдяки відсутності воєнної ескалації. Водночас він зауважив, що нині шукаються і найближчим часом буде знайдено можливість провести індексацію зарплат та пенсій.


Крім того, глава держави наголосив: «Будемо прискорювати реформи, насамперед у правоохоронних органах. Завершується конкурсний набір детективів до Національного антикорупційного бюро. Так само на конкурсній основі відбувається безпрецедентне очищення і оновлення прокуратури. На виході — поправки до Конституції, які змінять судову систему в Україні. За тиждень Верховна Рада, ймовірно, ухвалить у першому читанні конституційні зміни в частині децентралізації, коли левова частина повноважень і відповідальності перейде на місця, до територіальних громад і виконкомів». Ще один надважливий обов’язок влади — забезпечити чесні місцеві вибори, на яких громадяни дадуть заслужену оцінку всім політикам.


Президент зауважив також, що російська агресія стала каталізатором нашого об’єднання. «Сьогодні ми сильніші, ніж учора. Нас не можна поневолити чи зламати. Ми народжені вільними на своїй землі. І боронити її ми готові до кінця, чого б нам це не вартувало», — сказав він.


Під час Маршу Незалежності глава держави вручив бойові прапори з відзнакою Президента — стрічкою до бойового знамена «За мужність і відвагу» командирам 14 військових частин, які беруть участь та відзначилися в бойових діях на сході України. Знамена також вручили Секретар РНБО Олександр Турчинов, міністр оборони Степан Полторак, начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил генерал-полковник Віктор Муженко, виконуючий обов’язки командувача Національної гвардії генерал-лейтенант Микола Балан, голова Державної прикордонної служби Віктор Назаренко.


Лише разом зупинимо зухвале знущання над міжнародним правом


Наша незалежність — це здобуток не лише нинішньої генерації, а й результат сукупних зусиль багатьох поколінь наших предків. Однак сьогодні ми змушені переосмислювати своє ставлення до нашої незалежності. На цьому наголосив Президент під час урочистого прийому.


«Понад 22 роки в Україні панував мир і міжнаціональна злагода. Понад 22 роки в Україні не пролилося жодної краплі крові в міжетнічних конфліктах. Завжди в найскладніших ситуаціях ми вміли домовлятися і знаходити компроміс», — сказав Президент.


Усе змінилося, коли Україну шляхом тиску і шантажу спробували змусити відмовитися від зробленого її народом стратегічного європейського вибору. Глава держави назвав нав’язану Україні ззовні кризу штучною, рукотворною, сконструйованою в російських владних кабінетах і військових штабах. За словами Петра Порошенка, мета російської агресії — не лише розколоти нашу країну, зруйнувати її економіку, позбавити шансів, права стати повноправним членом демократичної європейської спільноти. Вона також спрямована на розкол єдності Європейського Союзу, трансатлантичного партнерства.


Глава держави висловив слова вдячності за потужну підтримку та неоціненну допомогу, яку наші партнери надають Україні. «Переконаний, лише разом, лише солідарно ми можемо зупинити це зухвале й цинічне знущання над міжнародним правом, державним суверенітетом та територіальною цілісністю, всією архітектурою міжнародної безпеки», — сказав він.


Звертаючись до Високоповажних Послів, а через них і до лідерів їхніх держав і до народів, Президент закликав підтримати Україну: «Приєднатися до нашої боротьби за цінності, безпеку, правду і за мир».

 

Дослівно

Президент Петро Порошенко: «Нам потрібна консолідація. Хотів би ще раз повторити свій заклик до всіх політичних сил: один-єдиний національно-державний стяг цінніший за сотні партійних знамен».

 

Президенти України попередніх років Віктор Ющенко, Леонід Кучма і Леонід Кравчук (у центрі), представники адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, громадських і релігійних організацій під час проведення Маршу Незалежності.

 

Під час Маршу Незалежності.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.