Війна за незалежність триває! Про це заявив Президент України — Верховний Головнокомандувач Петро Порошенко під час маршу в Києві 24 серпня. У своїй промові він згадав Іловайську трагедію, «яка стала наслідком прямого вторгнення підрозділів російської армії на територію України».

Дотепер немає адекватної оцінки тих подій і ролі в них вищого військового керівництва. У Генштабі стверджують: винна Росія. І через рік заговорили про її вторгнення. Але при цьому на Донбасі ми продовжуємо боротися з терористами в рамках АТО...


З виступу глави держави випливає, що за всієї дипломатичної і санкційної підтримки наших європейських і західних партнерів захищати свою незалежність українцям доведеться самим зі зброєю в руках. Своєю зброєю. Гарант пообіцяв до кінця року поставити у війська «понад триста одиниць бронетехніки, чотири сотні автомобілів, 30 тисяч ракет і боєприпасів». Багато це чи мало? Для вітчизняного оборонпрому, напевно, багато. А для передової, куди російський військпром безперебійно поставляє свої мілітаристські «гумконвої»?


Наша армія в боях з агресором сформувалася й зміцніла. І «ворог знає, що ми готові дати відсіч», — зазначив Петро Порошенко. При цьому гарант підкреслив, що альтернативи мирному плану (Мінським домовленостям) немає.


«Ми за мир, але ми не пацифісти! Тому будемо нарощувати витрати на Збройні Сили, збільшувати грошове забезпечення військовослужбовців, підсилювати контрактну складову. Втім, пообіцяти скасування призову й відсутність нових хвиль мобілізації не можу. В умовах агресії стовідсотково контрактної армії бути не може в принципі. Історія не знає таких прикладів», — сказав Верховний головнокомандувач у своїй промові, присвяченій 24-й річниці незалежності України.


На підтвердження цих слів уже наступного дня прес-секретар МО Вікторія Кушнір повідомила: підготовку ключових стратегічних документів оборонного планування з метою стримування військової агресії Росії на Донбасі завершено. Ідеться про Військову доктрину України, концепцію розвитку сектору безпеки й оборони, концепцію державної цільової оборонної програми розвитку озброєння й військової техніки Збройних Сил на 2015—2020 роки, а також стратегічний оборонний бюлетень.


Прес-офіцер повідомила, що на розгляд Кабміну внесено проект державної цільової оборонної програми оптимізації й реорганізації ЗСУ на наступні два роки. При цьому, за словами Кушнір, головним пріоритетом Міноборони є «створення високомобільних, професійних, добре оснащених Збройних Сил, готових до виконання завдань за призначенням для забезпечення обороноздатності держави й стримування військової агресії на сході країни».


Спікер профільного відомства зазначила, що МО забезпечило виконання основних заходів реформ щодо зміцнення обороноздатності держави. Мовляв, законодавчо визначено чисельність ЗСУ в кількості 250 тис. осіб. На сході України розгорнуто необхідне оборонне угруповання військ, реорганізовано 22 наявні бригади й завершується формування 12 нових бригад. А за держконтрактами армія одержала понад 1300 основних зразків озброєння й військової техніки.