Без зайвої помпи, але душевно


У День Державного прапора на площу до Дніпропетровської ОДА прийшли майже тисяча людей у вышиванках і з синьо-жовтими прапорцями в руках. Прапор України розміром 22 х 7 метрів урочистим маршем винесли військовослужбовці: під Державний гімн його підняли на флагшток. У цей день 15 юнаків і дівчат, яким на свято виповнилося 16 років, отримали паспорти громадянина України. Тут-таки для дітей проводили майстер-класи з оригамі та запускали планери. Наприкінці заходу відбувся велопробіг.


У День незалежності вперше за останні роки святкування пройшло на Монастирському острові біля пам’ятника Великому Кобзареві. Тут зібралися сотні жителів області. За традицією поклали квіти й до пам’ятника молодому Тарасові Шевченку. А потім відбувся святковий концерт. Цілий день працювала виставка-ярмарок «З Україною в серці», де було представлено роботи провідних майстрів народної творчості регіону.


Неподалік пройшов фестиваль пісочних скульптур, головним «персонажем» якого був герб України.


На виставці зброї можна було побачити й козацькі шаблі. Працювала польова кухня. А волонтери й просто небайдужі городяни плели маскувальні сітки для бійців АТО.


Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.


Дніпропетровська область.


Дні особливого значення


За словами маріупольців, так масштабно День Державного прапора в місті відзначався вперше напевно тому, що саме тепер один із головних символів країни набув особливого значення для всіх українців.


Привітати Маріуполь приїхав керівник Донецької ВЦА Павло Жебрівський. Під час урочистого мітингу, на який прийшли сотні городян із прапорами й національною символікою, він підкреслив: «Нині прапор став особливим символом — символом майбутнього України».


У святковому концерті взяли участь творчі колективи міста, Одеський військовий оркестр. Військовослужбовців, що крокували стрункими рядами на параді, городяни вітали словами «Герої!» і «Слава захисникам!»


А День незалежності в місті традиційно почався з мітингу біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Міський голова Юрій Хотлубей побажав усім добра й мирного неба над головою. Юним маріупольцям вручили паспорти.

Покладанням квітів до пам’ятника Кобзареві завершився мітинг, але не святкові заходи.


Так, колона із сорока легкових автомобілів, управляли якими волонтери й городяни, здійснила 35-кілометровий автопробіг, щоб привітати захисників Маріуполя із Днем незалежності. Активісти відвідали блокпости Держприкордонслужби, Нацгвардії й розташування морських піхотинців. Вони привезли торти, тістечка та інші солодощі. За словами організаторів, головною метою автопробігу було показати підтримку жителів міста і привітати всіх військових, які захищають місто, зі святом.


А ввечері на городян чекали ярмарок, фотовиставка і святковий концерт.


Леонід ВАСИЛЕНКО.


Маріуполь.


Місто вишикувалося в колонну


Бульвар Шевченка (навпроти Запорізької міськради). Починається формування святкової колони. Попереду — діти з великим синьо-жовтим полотнищем. Двоє барабанщиків відбивають ритм. Аплодисментами зустрічають сотню військових та співробітників МВС у камуфляжі. А далі справжнє людське море — від трьох до п’яти тисяч учасників у колоні! Мінімум половина — у вишиванках! Та ще й із гаслами, що буквально лякали запоріжців два роки тому («Героям Слава!» тощо). А тепер вони не лише лунають раз за разом, а підтримуються «тротуаром», де ще приблизно стільки ж людей радісно вітають марш.


День незалежності цього року чи не вперше став у Запоріжжі загальноміським святом. На жаль, ні «батьків» міста, ні області на урочистостях ніхто не бачив. Це, мабуть, тому, що вони добре знали, що саме почують від городян. А воно їм треба?


Леонід СОСНИЦЬКИЙ.


Запоріжжя.


До пам’ятника Тарасу Шевченку принесли кришечки


У Миколаєві відбувся мегамарш вишиванок, приурочений до Дня незалежності України. Участь у святковій ході, яка пройшлася вулицями міста, взяли, за різними оцінками, від 1,5 до 5 тисяч городян. Люди стартували від пам’ятника Тарасові Шевченку і пройшли до центру міста, співаючи пісні та скандуючи патріотичні гасла.


Тим часом Миколаїв долучився до акції щодо збору пластику на протези для інвалідів АТО. Декілька днів волонтери збирали пластикові кришечки, які буде перероблено. У День незалежності було символічно презентовано перші результати цієї акції: перед пам’ятником Тарасові Шевченку виклали Державний герб України із кришечок.


Кирило РИЖАНОВ.


Миколаївська область.


Стяг довжиною кілометр


У курортному селищі Затока Одеської області на честь Дня незалежності вздовж набережної підняли прапор довжиною один кілометр. Учасники акції понад півгодини тримали на витягнутих руках полотнище. Люди приходили просто з пляжу, встаючи з лежаків, щоб приєднатися до заходу, відчути себе частиною єдиної України.


Вишиванковий рекорд


В Одесі встановлено новий рекорд. Одесити та гості міста, вдягнені у вишиванки, влаштували єдиний ланцюг, що розтягся на кілька кілометрів. Перша ланка в цьому ланцюзі — пам’ятник градоначальнику Одеси Дюку Рішельє, на грудях якого красувалася табличка з номером 1. Далі всі учасники реєструвалися біля пам’ятника і, взявшись за руки, спускалися Потьомкінськими сходами до морського вокзалу. Обійшовши його, ланцюг повернувся назад на Приморський бульвар. Цього року вперше, коли учасники з початковими номерами вже поверталися до місця старту ходи, люди ще продовжували записуватися й тільки починали свій шлях. Було зареєстровано 3155 учасників. Шість років тому, в 2009-му, коли Вишиванковий фестиваль проводився вперше, їх було лише 79. Та й торішній рекорд, який уперше перевалив за тисячу — 1469 учасників, — було побито більш як удвічі.


Кирило ВОРОНКОВ.


Одеська область.


Символ єднання всіх регіонів на вільній донецькій землі


У Слов’янську перед будинком міськради у святкові дні врочисто розгорнули «Рушник соборності». Його створено кілька років тому і тепер він є предметом особливої гордості не тільки жителів міста, а й їхніх численних друзів у всіх регіонах країни.


«Рушник соборності» спочатку був порівняно невеликий. Його перший фрагмент вишили народні умільці Слов’янська в 2010 році, коли на Донеччині було дано старт проекту «Єдина Україна: Схід і Захід разом». Зі Слов’янська вишитий рушник вирушив тоді в майже трирічну подорож по всіх регіонах країни. І в кожному з міст, куди його привозили, до нього додавали нове білосніжне полотно з місцевим орнаментом.


Понад 80 метрів — такої довжини досяг «Рушник соборності» після повернення до Слов’янська. І тепер він символізує єднання всіх регіонів України на вільній донецькій землі.


Владислав ЛЕОШКО.


Слов’янськ
Донецької області.


З передової — на свято


Заходи з нагоди 24-ї річниці Незалежності держави розпочалися у Вінниці з вручення прапора міста, який доставили із зони бойових дій. Із рук волонтерів його отримав в.о. міського голови Сергій Моргунов.


Тисячі людей зібралися на Європейській площі, щоб вшанувати пам’ять загиблих під час Революції Гідності та у боротьбі за захист рідної землі з російсько-терористичними військами на Донбасі. Тут урочисто відкрили мультимедійну стелу пам’яті Героїв. 128 мешканців краю віддали своє життя у боротьбі з ворогом. Ще троє загинули на Майдані незалежності у Києві під час Революції Гідності.


Найстаршим учасником велопробігу у вишиванках став 70-річний вінничанин. Перед початком велосипедисти оглянули унікальну виставку короваїв. Понад п’ятдесят запашних хлібів рідкісної роботи представили майстри-хлібопекарі з усіх районів області.


Під час свята представник національного проекту «Книга рекордів України» зафіксував рекорд молодого вінницького художника Анатолія Гайструка. Він виготовив колекцію з 24 пар сувенірних декоративних боксерських міні-рукавичок під назвою «Миротворча». Кожна з них прикрашена вишитим орнаментом, характерним для регіонів нашої держави. Колекція відзначена у номінації «Національне мистецьке досягнення». Упродовж дня 24 серпня на різних майданчиках тривав фестиваль народного мистецтва «Подільська пектораль». Народні умільці проводили для бажаючих майстер-класи, ділилися секретами, що їх свого часу почерпнули від старшого покоління.


Віктор СКРИПНИК.


Вінницька область.