Воєнна прокуратура проводить розслідування за чотирма епізодами справи — події в прикордонному секторі «Д», наступ на Іловайськ, спроба деблокувати місто і вихід з оточення. Вторгнення військ РФ на Донбас рік тому призвело до сотень жертв серед українців. Утім, до цього часу достеменно не відомо, скільки наших загинуло в тій операції. Адже військове керівництво країни замовчує ці цифри, приховуючи свої прорахунки. Таку інформацію учора в столиці на прес-конференції оприлюднив голова ТСК з розслідування Іловайської трагедії (з серпня по жовтень 2014 року) Андрій Сенченко.


«Одразу після трагедії в Міноборони говорили про 108 загиблих, потім ця цифра зросла до 126. Утім, ця інформація неправдива. Для того щоб чесно відповісти на питання про втрати, потрібно в розрізі кожної силової структури, яка брала в цих подіях участь на тому чи іншому етапі, вказати: втрати безпосередньо в боях, кількість загиблих від ран у госпіталях і зниклих безвісти. За нашими даними, в Іловайському котлі загинула майже тисяча військових», — зазначив він.


Точкою відліку цієї трагедії є події в секторі «Д», тоді був початковий задум закрити кордон, стверджує Андрій Сенченко. За його словами, в умовах, коли не вистачило сил це зробити, адже в населеному пункті Ізварине була дірка, через яку заходили колони техніки з боєприпасами та російські військові, утримувати решту 140 км кордону не було ніякого сенсу. «Тільки у цій прикордонній смузі загинули 126 військовослужбовців. Це і прикордонники, і солдати ЗС, і сили МВС», — сказав він.


Неадекватні рішення керівництвом Генштабу приймалися і під час наступу на місто та при виході з оточення. «Було прийнято рішення з деблокування Іловайська. Але на ворога, сили якого обчислювалися батальйонами, відправили лише одну роту. Практично кинули на вірну смерть 51-шу роту. Ну, і багато запитань щодо самого прориву з оточення. Зараз лунає думка, мовляв, РФ не дотримувалася домовленостей, які нібито допускали безперешкодний вихід українських військ з оточення. Я стверджую, що це брехня. Всі розмови про те, що на рівні Генштабу велися якісь переговори з РФ, не відповідають дійсності».


У свою чергу присутній на прес-конференції почесний командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко зазначив, що найближчим часом у парламент внесуть постанову про поновлення роботи тимчасової слідчої комісії по Іловайській трагедії у діючому скликанні парламенту. «Нам не потрібні голови, нам потрібне справедливе правосуддя. Я вважаю, що слідство має дати відповідь на низку запитань: чому проігноровано дані розвідки, чому не було перекинуто додаткові резерви і чому не було команди про вихід», — зазначив він.


 

Семен Семенченко.

 

Андрій Сенченко.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.