Футбол. Ліга чемпіонів. Раунд плей-оф. Матчі у відповідь. 25 серпня.


«Монако» (Франція) — «Валенсія» (Іспанія). 2:1 (перший матч — 1:3). «Динамо» (Хорватія, Загреб) — «Скендербеу» (Албанія, Корча). 4:1 (2:1). «Мальме» (Швеція) — «Селтік» (Шотландія, Глазго). 2:0 (2:3). «Маккабі» (Ізраїль, Тель-Авів) — «Базель» (Швейцарія). 1:1 (2:2).


«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Рапід» (Австрія, Відень). 2:2. Голи: Марлос, 10, Шауб, 13, Штефан Гофманн, 22, Гладкий, 27. Перший матч — 1:0.


«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кривцов, Ракицький, Азеведо, Фред, Степаненко, Марлос, Тейшейра, Тайсон (Бернард, 87), Гладкий (Едуардо, 83). Тренер — Мірча Луческу.


«Рапід»: Новота, Павелич, Зоннляйтнер, Дібон, Ауер, Шауб (Прозенік, 85), Пецос, Граговац (Шваб, 70), Кайнц, Штефан Гофманн (Шобесбергер, 63), Берич. Тренер — Зоран Баришич.


Вилучено Зоннляйтнера, 88 (друге попередження).


Рефері — Шимон Марчиняк (Польща).


Львів. «Арена-Львів». 28 417 глядачів. 22 градуси.


Чудово, «Шахтар» ушосте поспіль гратиме в груповому етапі головного клубного турніру Європи. Але не без труднощів наша команда здолала дуже непоступливого і сильного суперника.


Хоча у Львові все починалося добре для господарів. Марлос, котрий приніс перемогу «гірникам» у Відні, відкрив рахунок ефектним ударом. Але радіти довго заповненій «Львів-Арені» та мільйонам уболівальників біля телеекранів не довелося. За кілька хвилин гості зрівняли результат, а невдовзі й уперед вийшли.


Такий перебіг подій, зрозуміло, приголомшив нас. Слава Богу, що донецькі футболісти не розгубилися і дуже швидко встановили рівновагу. Шикарний подарунок собі на день народження і всім, хто любить «Шахтар», зробив Гладкий (йому напередодні виповнилося 28 років). Срна подав з правого флангу, Дібон потилицею випадково скинув м’яч на дальню стійку, а Олександр випередив воротаря і влучно пробив повз нього.


Після цього «помаранчево-чорні» володіли ініціативою, намагалися виманити суперників, але ті не виявляли бажання бігти вперед. Футболісти «Рапіда» лише кілька разів тривожили П’ятова, але він з тими ударами впевнено впорався.


Половина другого тайму пройшла в нервовій боротьбі без моментів. А завершальну частину зустрічі можна назвати інфарктною для нас. Спершу донецькі оборонці загубили Берича (88-ма хвилина), котрий зблизька примудрився не влучити, пробивши головою. Потім перед своїм карним майданчиком порушив правила Кривцов. Пецос завдав прямого удару, П’ятов відбив м’яч перед собою, але Прозенік на добиванні влучив у стійку!..
Отже, все для нас закінчилося добре. А от на футболістів і тренера «Рапіда» боляче було дивитися. Вони переживали справжню трагедію, бо навіть у меншості билися до кінця, не полишаючи надій на порятунок. Така команда викликає тільки повагу.


Мірча Луческу після матчу так прокоментував його перебіг:


— Задоволений, що ми пройшли до групового раунду Ліги чемпіонів. Невдоволений другим таймом, тими помилками, яких ми припускалися в обороні, особливо на останніх хвилинах гри. Можливо, цьому є якесь виправдання. Адже Кривцов останні три місяці більше лікувався. Його невпевненість передавалася всій лінії захисту, він припускався багатьох фолів. Сподіватимемося, що найближчим часом він добре підготується і підніметься на рівень решти наших футболістів.


Ми грали проти організованої і агресивної команди. Суперник обрав хорошу тактику, не давав нам можливості виходити з оборони, пресингував.
Ми мали кількісну перевагу в атаці. Наші футболісти технічні, але, на жаль, остання передача в них не виходила. Це призвело до того, що кінець матчу був драматичним і інфарктним. Хочу визнати, що в моїй футбольній кар’єрі не траплялося такого везіння, як сьогодні на останніх секундах.

 


На знімку: Олександр Гладкий.


Фото Євгена КРАВСА  (зі Львова, спеціально  для «Голосу України»).

 

***


Контрольний матч. «Андерлехт» (Бельгія, Брюссель) — «Динамо» (Україна, Київ). 1:0. Брюссель. Стадіон «Констант ван ден Шток». Гол: Езекіль, 6.
«Динамо»: Шовковський, (Рибка, 46), Морозюк (Сілва, 46), Петрович (Хачеріді, 46), Віда, Бурда (Антунеш, 46), Гармаш (Беланда, 46), Рибалка (Сидорчук, 46) Буяльський (Велозу, 46), Гусєв (Гонсалес, 46), М’якушко (Ярмоленко, 46), Мораес (Кравець, 46).