У Миргороді на Полтавщині відбувся другий всеукраїнський ковальський фестиваль ножових майстрів. Його у 2013 році започаткував знаний в Україні тамтешній майстер Петро Федоряка, кузня якого розташована неподалік — у селі Трудолюб.


Це дійство планували зробити щорічним. Однак минулого року провести не змогли. Адже «батько» фесту вирушив на фронт захищати Україну й невдовзі загинув смертю хоробрих під Шахтарськом на Донеччині. Тож цього року фестивалем опікувалася його вдова — Валентина. За її словами, Петро над усе мріяв, щоб його справу продовжували молодші ковалі. І робив для цього як один із фундаторів усеукраїнської гільдії майстрів «Коло» чимало.


Цьогорічний фестиваль присвятили пам’яті шістьох ковалів зі всієї України, котрі загинули в боях із ворогом. Кілька десятків майстрів працювали поруч із портретами полеглих героїв — Петра Федоряки, Андрія Дрьоміна, Дмитра Назаренка, Андрія Козюбчика, Сергія Рибченка та Григорія Матяша.


«Кузня Петра» з Трудолюба, як завжди, — на висоті. Після загибелі господаря вогонь у її горні не згас. Нині там працюють п’ятеро його учнів віком від 22 до 48 років.


Полтавська область.

 


На знімку: ковалі трудолюбівської «Кузні Петра» Станіслав Красюк і Роман Марюта.


Фото автора.