Енергоефективність, фінансову ситуацію в країні, підтримку України міжнародною спільнотою, а також — що зміниться в житті кожного українця, обговорювали на вчорашньому розширеному засіданні Кабінету Міністрів за участі керівників облдержадміністрацій.

Утеплюємо квартири. «Програма енергоефективності — це реальна допомога людям. Ми запустили програму, яка передбачає компенсацію з державного бюджету від 20 до 70 відсотків за отриманий кредит — залежно від того, чи ви купуєте котел, чи утеплюєте квартиру або будинок. Особа, яка отримує субсидію, взагалі має 70 відсотків компенсації», — наголосив Арсеній Яценюк. Він підкреслив, що це реальні кошти, які «дадуть можливість людям менше платити за рахунками за житлово-комунальні послуги і зробити так, щоб у хаті було тепліше».


Він також наголосив на важливості питання встановлення лічильників: щоб платити тільки «за те, що отримав. А не щоб підприємства теплокомуненерго на тебе списували всі витрати».


Глава уряду звернувся до керівників ОДА: «Ощадбанк» і «Укргазбанк» видають кредити, бюджет компенсує вартість цього кредиту, а ви з місцевого бюджету приймаєте рішення щодо компенсації процентної ставки».


«Це зменшення рахунку для громадянина, який він платить за житлово-комунальну послугу. Це зменшення енергоспоживання. Це основні критерії взагалі ефективності влади як такої. Незалежність країни передбачає енергетичну незалежність. І це у ваших силах. Ми ж дали інструменти», — зазначив він.


«На сьогодні 2,5 мільйона родин уже отримують житлові субсидії за новим порядком, тоді як минулого року цей показник становив 400 тисяч, — заявив міністр соціальної політики Павло Розенко. — Отже, розпочаті реформи в соціальній сфері дали змогу збільшити ефективність надання соціальної допомоги українцям майже у п’ять разів».


Міністр нагадав про завдання органів влади: залучити не менш як 4 мільйони родин до участі в програмі надання субсидій з оплати житлово-комунальних послуг. «Це наш національний план, — сказав Павло Розенко. — Кількісні критерії успішності роботи з оформлення субсидій розроблено по кожній області. Відповідні завдання мають бути доведені кожному району».


Гроші і ціни. Завдяки заходам, які проводив уряд і міжнародні партнери, «є достатня фінансова подушка і достатні ресурси для того, щоб втримувати стійкість», — наголосив глава уряду.


Звісно, не приховував прем’єр, не може не викликати занепокоєння ситуація на світових ринках — в Китаї, Казахстані та Росії: «Україна повинна бути готова відповідати на всі основні виклики, які нині існують у фінансовій системі світу». Ще з початку року урядовці готувалися до складного розвитку ситуації.


Арсеній Яценюк наголосив, що Світовий банк прийняв рішення про виділення Україні 500 мільйонів доларів США на проведення економічних реформ. Крім того, Україна зможе отримати від Японії додатково 300 мільйонів доларів.


Також Світовий банк розглядає питання щодо подальшої підтримки України.


«Тобто фінансова ситуація, яка сьогодні є в Україні, — доволі стабільна», — запевнив Арсеній Яценюк.


Стабільними, за словами прем’єра, є прогнози і цінова кон’юнктура на світових ринках аграрної продукції.


«До кінця поточного року ми повинні додатково отримати у вигляді валютної виручки від реалізації аграрної продукції майже 4 мільярди доларів США», — наголосив Прем’єр-міністр 

Четвертий позов. Арсеній Яценюк повідомив: що уряд України прийняв рішення щодо направлення четвертого позову до Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації. Це позов «Україна проти Росії», частиною якого є порушення права на правосуддя Олега Сенцова та інших українських громадян, яких було незаконно засуджено російським судом», — заявив Прем’єр-міністр України.


«Україна вимагає невідкладно прийняти цей позов і притягнути Російську Федерацію до відповідальності за порушення норм міжнародного права», — наголосив глава уряду.


Він назвав вирок Олегові Сенцову та Олександрові Кольченку «антилюдським рішенням так званого російського показушного «суду»: «Це неможливо назвати судом — це політична розправа над українцями».

 

ЦИТАТА

Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:


«Ця політична розправа не залишиться поза увагою міжнародної спільноти, адже вся міжнародна спільнота вже засудила незаконне і нелюдське рішення по відношенню до українських громадян».

 

ЦИФРА

Нині на єдиному казначейському рахунку накопичено 30 мільярдів гривень. На валютних рахунках уряду накопичено 35 мільярдів гривень. Золотовалютні резерви Національного банку вже сьогодні становлять 12 мільярдів доларів США.

 

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.