Сьогодні виборче право внутрішніх переселенців недостатньо врегульоване законодавством. Тож ситуацію необхідно виправити якомога швидше. Для цього група народних депутатів та громадські активісти підготували зміни до виборчого закону. Документ презентували під час прес-конференції в агенції УНІАН.


«Політична доцільність, електоральні очікування та розрахунки деяких політичних сил не повинні стояти над правами людини. Парламент зобов’язаний надати право виборцям-внутрішньо переміщеним особам — обирати місцеву владу в громадах, де вони проживають. Інакше це буде явна дискримінація», — вважає народний депутат Остап Єднак («Самопоміч»).


Водночас позафракційний Сергій Тарута наголошує: проблема полягає в тому, що кожна нова влада переписує виборче право під себе, переслідуючи єдину мету — збереження власного впливу. «Однак ніколи раніше маніпуляції з виборчим правом не стосувалися фундаментального конституційного права обирати і бути обраним», — зауважив він.


«Надавши можливість обирати та впливати на прийняття рішень місцевими органами влади, ми зможемо не проігнорувати, а інтегрувати наших співвітчизників у ті громади, в яких вони фактично проживають», — відзначила співавтор законопроекту, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко.


Власне, законодавчі зміни передбачають, що належність виборців-внутрішньо переміщених осіб до певної територіальної громади може бути визначена за адресою фактичного проживання, зазначеною у довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.


За словами аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, законопроект передбачає, що під час реалізації своїх виборчих прав внутрішні переселенці зможуть обирати з декількох варіантів. Переселенці, які не мають наміру повертатися до попереднього місця проживання, зможуть змінити виборчу адресу і голосувати на місцевих та інших виборах у територіальних громадах, в яких вони постійно перебувають після переміщення. Ті ж громадяни, які планують повернення, матимуть можливість зберігати нинішню виборчу адресу і реалізувати право голосу на місцевих виборах після відновлення державного контролю у своїх містах, селах, селищах. Водночас у законопроекті запропоновані механізми попередження необґрунтованої зміни виборчої адреси, що забезпечить стабільність виборчого процесу.


А виконавчий директор Донецької обласної організації всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко вважає, що забезпечення права голосу внутрішньо переміщених осіб — питання не так організації виборчого процесу, як стратегії розвитку України. «Забезпечення конституційного права людей голосувати на місцевих виборах не вимагає додаткових ресурсів від держави. Водночас це чинник, який може стати важливим інструментом для єднання країни», — переконаний він.

 

Довідково

Відповідно до Конституції України всі громадяни є рівними в своїх правах. Керівні принципи ООН з питань переміщення громадян у межах країни, Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи, рекомендації ПАРЄ визначають зобов’язання держав щодо забезпечення на законодавчому рівні прав переміщених осіб під час виборів, у тому числі, і місцевих. Війна на сході змусила залишити свої домівки         1 437 967 громадян.


Вл. інф.