Завтра президент Польщі Анджей Дуда відбуде з візитом до Німеччини, під час якого він «має намір порушити питання про зміну формату переговорів щодо України». На думку Дуди, є два можливі варіанти. Перший — залучення до переговорів, окрім «сильних європейських держав» (Німеччини та Франції), США «як світової наддержави, з котрою Росія напевно мусить рахуватися», а також сусідів України, «котрі безпосередньо зацікавлені тим, що там відбувається». Другий — новий-старий «женевський формат» (ЄС, США, Україна і Росія). Можна було б почуватися спокійніше, «коли б за столом переговорів був представник якоїсь євросоюзівської інституції (для прикладу, верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні), а не лише Німеччина та Франція, наголосив напередодні візиту А. Дуда.

Проте в разі постановки А. Дудою питання зміни «нормандського формату», у Берліні можуть «вмити руки» і «перевести стрілки» навіть не на Москву, а на Київ, вважають польські експерти, з якими розмовляв кореспондент «Голосу України». І це фактично «анонсував» речник МЗС Німеччини, який назвав «нормандський формат найкращою і єдиною функціональною площиною переговорів щодо конфлікту в Україні». А якщо постануть «нові пропозиції стосовно змісту, процедури чи учасників переговорів», то, за словами речника, «німецький уряд напевно їх не відкине», але за умови, що вони будуть прийнятними «для всіх учасників переговорного процесу», і «в першу чергу, для сторін конфлікту».


Слова критики на адресу президента прозвучали з уст міністра закордонних справ Ґжеґожа Схетини, який назвав декларації А. Дуди «невдалими» і «несвоєчасними». Висловившись за продовження підтримки «нормандського формату до кінця цього року», міністр в телевізійному інтерв’ю нагадав президентові, що той повинен вести закордонну політику у співпраці з урядом, а не через ЗМІ, з яких МЗС довідалося про його плани змінити формат переговорів.


Медіальна перепалка між урядом «Громадянської платформи» та опозиційною «Право і справедливість», яка фактично стоїть за адміністрацією президента, спричинена передусім потребами передвиборної кампанії. Проте експерти-дипломати вважають її також свідченням «відсутності чітко опрацьованої політики щодо України» та браком професіоналізму в обох інституціях. Але це не змінює факту, що перипетії навколо ініціативи польського президента «кидають серйозну тінь на візит А. Дуди до Берліна» та «послаблюють його позиції».


Тим часом прем’єр уряду Ева Копач запропонувала президенту А. Дуді скликати спеціальне засідання Ради національної безпеки, щоб обговорити ситуацію стосовно України.


Варшава.