Понад тисячу біженців із Сирії, Афганістану, Сомалі, Еритреї та інших африканських і близькосхідних країн ночують на грецько-македонському кордоні, сподіваючись потрапити до Македонії, потім до Сербії і далі — на захід.


Минулі вихідні сталі величезним випробуванням для цих балканських країн, через кордони яких пройшло понад 7000 мігрантів. Ще в п’ятницю уряд Македонії оголосив надзвичайну ситуацію у районах, що межують із Грецією, де зібралася величенна юрба непрошених і голодних гостей. Спочатку тут посилили поліцейську присутність, а потім на допомогу було кинуто й армійські підрозділи. У п’ятницю їм навіть довелося застосовувати шумові гранати для того, щоб зупинити юрбу. Кілька людей отримали легкі поранення, що спричинило невдоволення правозахисних організацій.


Після цього влада Македонії вирішила змінити тактику з прийму непрошених гостей і виділила спеціальний транспорт для їх перевезення через свою територію до кордону із Сербією. Але потік біженців, що прагнуть «балканським коридором» потрапити в Західну Європу, наростає, що викликає занепокоєння в ЄС. За словами представника Управління Верховного комісаріату ООН у справах біженців Александроса Вулгаріса, очікується, що найближчим днями грецько-македонський кордон щодня перетинатимуть до трьох тисяч людей, які тікають із Сирії, Афганістану та країн Африки.


У понеділок до Македонії прилетів міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц, який відвідав райони, заповнені біженцями. Побачене він назвав гуманітарною катастрофою не тільки для Македонії і Сербії, а й для усього Євросоюзу. На зустрічі з журналістами Курц наголосив, що перед ЄС постала реальна необхідність зайнятися цією проблемою, приділивши увагу маршруту нелегалів не тільки через Італію, а й через Балкани. Адже із Сербії мігранти хочуть потрапити в ЄС через Угорщину, звідки сподіваються досягти багатших країн: Німеччини, Швеції, Великої Британії...


Тим часом Угорщина почала швидкими темпами зводити огорожу із колючого дроту на кордоні із Сербією, щоби блокувати наплив біженців. Але й це не вихід із становища, вважають європейські політики. Адже тільки за липень було зареєстровано майже 40 тисяч мігрантів, які через Македонію ринули до кордонів ЄС. Це вдвічі більше, ніж у червні, і потік таких людей до настання холодів зменшуватися не буде.


Занепокоєна напливом мігрантів Болгарія, що межує із Македонією. Прем’єр-міністр Бойко Борисов заявив, що кордони із сусідами контролюватимуться за допомогою вертольотів, а якщо знадобитися, то на допомогу поліцейським кинуть армійські частини.


Військові вже обладнали кілька блокпостів поблизу КПП із Македонією «Гюєшево» і готові стримувати дикі набіги з півдня. Болгарія запланувала провести кілька навчань армійських частин разом із прикордонною поліцією. На них відпрацьовуватимуться дії «з прийому» мігрантів, їх перевірки, реєстрації і тимчасового розміщення.


Цього року порівняно з минулим кількість біженців у Болгарії збільшилося вдвічі, а центри їх тимчасового розміщення заповнені на 68%. Але такого напливу сирійців, іракців і афганців, як до Македонії, поки що не спостерігається.