У Польщі знову заговорили про причини раптової смерті магната Яна Кульчика.


Ниточки витоку інформації, з посиланням на перевірені джерела  описує «Газета виборча», ведуть до колишніх офіцерів-співробітників польських спецслужб, які серед 700 годин архівованих нелегальних прослуховувань «виставили на продаж» записи розмов голови ради міністрів, зроблені не десь у публічному місці, а в його резиденції.


За твердженням «Газети виборчої», у матеріалах слідства  є службова записка про наявність запису розмови Дональда Туска з найбагатшим польським бізнесменом Яном Кульчиком, що відбувалася у першій половині 2014 року. Розмова тривала майже  годину і стосувалася планованих підприємцем-магнатом інвестицій в Україну. Йшлося про забезпечення підтримки польським урядом та ЄС будівництва «енергетичного мосту» між Україною та Євросоюзом, який бізнесмен проектував, отримавши «добро» українського уряду на участь його компанії у модернізації українських атомних електростанцій.


Нагадаємо, що Я. Кульчик володів 49,99% акцій компанії Kulczyk Oіl Ventures, які  займається розвідкою газу і нафти також на території нашої держави. Його підтримка України активізувалася під час газової кризи із Росією, коли він запропонував експортувати дешеві польські газ і вугілля в Україну. Натомість з України в Європу імпортувати дешеву електроенергію, вироблену Хмельницькою атомною електростанцією, що дозволило б стабілізувати європейський енергетичний ринок та зменшити ціни на електроенергію. При цьому мільярдер наголошував, що Україна змогла б у такий спосіб стати ближчою до Європи.


В ході зустрічі з Д. Туском бізнесмен поділився також своїми побоюваннями, що росіяни за всяку ціну намагатимуться перешкодити йому в реалізації українського проекту. Тому просив керівника уряду, щоб держава, зокрема, в особі Агентства внутрішньої безпеки (АВБ — контррозвідка. — Ред.), яке він регулярно інформував про свої кроки в рамках цього енергетичного проекту, убезпечувала його від можливих провокацій росіян, яким, за словами самого Кульчика, він «залив сала за шкіру». Наприкінці липня цього року 65-річний бізнесмен раптово помер після проведеної у віденській клініці інноваційної диспансеризації на предмет виявлення схильності до ракових захворювань.


За даними Центрального антикорупційного бюро, які наводить «Газета виборча», записи перебувають у руках кількох колишніх офіцерів спецслужб. Їх називають «віденською групою», бо, пропонуючи продаж записів, вони запрошували ймовірних покупців приїхати до Відня, аби прослухати фрагменти. В службовій записці фігурують, зокрема, прізвища двох колишніх офіцерів АВБ, один із яких раніше вів слідство у справі підозрюваного в організації касетно-ресторанного скандалу бізнесмена Марка Фаленти, а згодом перейшов до нього на роботу.


Тим часом в АВБ запевняють, що їм «нічого не відомо про своїх колишніх співробітників — гендлярів нелегальними записами розмов високопосадовців». Слідство триває...


Варшава.