«Не існує і не буде існувати Мінська-3», — заявив Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції в Брюсселі вчора. На його думку, в Мінських домовленостях прописано всі можливості зупинити війну на Донбасі. «Єдине, що треба зробити, щоб в Україні був мир, — виконувати їх», — переконаний Президент.  

Як діяти, якщо інша сторона, підтримувана Росією, порушуватиме домовленості? За словами Президента, це й було однією із тем переговорів і в Берліні, і в Брюсселі. При цьому він подякував європейським партнерами за розуміння і єдність. Президент також припустив, що найближчим часом можуть відбутися телефонні переговори в «нормандському» форматі, під час яких буде порушено питання про звільнення українських політв’язнів, котрі перебувають у російських в’язницях, про вільний доступ спостережної місії ОБСЄ на території, контрольованій бойовиками, реальне відведення важкого озброєння тощо. «Мирний процес має мати справжній, а не фейковий характер», — наголосив Президент. Він закликав «продовжити санкційний тиск, мотивуючи Росію сісти за стіл переговорів і виконати зобов’язання, які вона взяла на себе в Мінську».


Також Петро Порошенко вважає доречним залучення миротворців ООН або місії у рамках спільної безпекової політики Євросоюзу.

 


Не бачить альтернативи Мінським угодам і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер (на знімку праворуч), зауваживши: поки «не виглядає, що російська сторона виконує свої зобов’язання щодо стабільності в Україні». При цьому він відзначив «непоганий прогрес» України в напрямку реформування і виконання вимог, передбачених Планом дій з візової лібералізації. Він навіть припустив, що Україна може отримати позитивне рішення щодо скасування візового режиму. Хоча «є низка моментів, які потрібно покращити», але головні проблеми «стосуються боротьби з корупцією», зауважив він.

 

Цитата

«Російські суди не мають компетенції розглядати дії, вчинені поза межами визнаних кордонів Російської Федерації. Міністерство закордонних справ Чеської Республіки вважає увесь процес сфабрикованим, зізнання свідків примусовими, а призначене покарання абсурдним... На основі цього закликаємо негайно випустити на волю Олега Сенцова та Олександра Кольченка», — із заяви МЗС Чехії.

 

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).