У Київському районному суді Полтави знову не завершили підготовчого засідання за звинуваченням Геннадія Кернеса та двох його охоронців.


Їм інкримінують викрадення, побиття та погрози вбивством двом харківським євромайданівцям під час Революції Гідності. На попередньому засіданні, що відбулося місяць тому, здавалося, що вже всі клопотання та скарги шістьох адвокатів обвинувачених вичерпалися. Тож залишалося вислухати думку з приводу можливості розгляду справи по суті тільки одного, сьомого, їхнього захисника, котрий тоді був відсутній.


Однак своєї черги для виступу йому довелося очікувати понад годину. Адже колеги останнього, адвокати міського голови Харкова, одразу почали заявляти «доповнення» до своїх клопотань, які суд розглядав раніше. Зокрема, про необхідність перевірити повноваження та службові посвідчення двох представників Генеральної прокуратури у зв’язку з її реформуванням, про поведінку тих, хто пікетує приміщення суду, про неналежні умови для роботи у переповненій залі...


При цьому суд уже відмовляв стороні обвинувачення в її проханні щоразу слухати справу не більше двох годин у зв’язку з обмеженими фізичними можливостями Геннадія Кернеса. Та це не завадило захисникам повторити його тепер уже з посиланнями на висновки фахівців, які вирахували оптимальну кількість присутніх у залі площею 75 квадратних метрів... Разом із черговою порцією нарікань на дії представників Генпрокуратури та вимогами повернути їм обвинувальний акт «для усунення недоліків» такі словесні вправи зайняли понад три години!


Після перерви адвокати Геннадія Адольфовича почали чіплятися вже до відображених у матеріалах кримінального провадження конкретних слідчих дій, які, на їхню думку, могли свідчити про фальшування доказів. При цьому в написаних заздалегідь кількасторінкових «домашніх заготовках» ішлося й про особливості мобільного зв’язку, і про розбіжності в інформації на оптичних дисках, і про зафіксовані біля місця ймовірного правопорушення номери телефонів...


На зауваження представників Генпрокуратури та захисників постраждалих про те, що такі твердження стосуються фактично оцінки доказів, яку належить робити вже під час розгляду справи по суті, адвокати пана Кернеса відповідали: «Ні, ми не оцінюємо докази, а лише оскаржуємо дії конкретних осіб. І взагалі реалізуємо своє право на захист підсудного». Водночас робиться це, на думку сторін обвинувачення та постраждалих, яку вони неодноразово висловлювали в суді, з явними ознаками зловживань процесуальними правами виключно для затягування процесу.


Однак суддя Андрій Антонов тільки під кінець позавчорашнього засідання почав м’яко нагадувати адвокатам підсудних про необхідність говорити по суті й з урахуванням особливостей підготовчого засідання. А коли зрозумів, що скарг і клопотань у захисників Геннадія Кернеса ще доволі, то після понад п’ятигодинних (!) слухань оголосив перерву до 7 вересня.


Нагадаємо, що підготовче засідання за цією справою в Київському районному суді Полтави вперше призначили на 28 квітня. Отже, слухати її по суті тут не почали навіть через 4 місяці! За таких обставин суд над очільником Харкова та двома його охоронцями стає безкінечним і, власне, перетворюється на театр абсурду.


Полтава.

 

На знімку: пікетувальники приміщення суду оцінюють затяжний процес по-своєму.


Фото автора.