XXXІ сесія Одеської міської ради не відбулась. До сесійної зали прибули й зареєструвалися лише 56 депутатів (для кворуму необхідно щонайменше 61). Масова неявка на засідання пов’язана не з періодом відпусток чи зайнятістю депутатів. Річ у тім, що на цій сесії мали розглядати питання про підтримку постанови Верховної Ради від 27.01.2015 р. за №129-VІІІ «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації країною-агресором».

Із пропозицією проголосувати з цього питання виступила депутатська група «За європейську Одесу», і одесити чекали, щоб місцеві депутати нарешті чітко означили свою принципову позицію. На сесію міської ради в повному складі не з’явилися депутати від фракції «Української морської партії Сергія Ківалова», а також депутати від фракції «Родина» — партії, очолюваної екс-народним депутатом Ігорем Марковим, який нині перебуває під домашнім арештом в Італії та екстрадиції якого домагається українська влада за звинуваченням у побитті українського націоналіста. Варто зазначити, що декілька обранців міської ради від проросійської партії «Родина» тривалий час перебувають за межами України, працюючи на окупаційну владу Криму й у сепаратистських структурах Донбасу. Також проігнорували сесію значна частина депутатів найбільшої фракції ради «Довіряй справам», очолюваної міським головою Геннадієм Трухановим.


Схоже бажання втекти від відповідальності та прояву своєї чіткої громадянської позиції можна пояснити бажанням політичних сил напередодні місцевих виборів зберегти симпатії максимально широкого спектра електорату: як патріотичної більшості, так і противників змін у країні. Є в депутатському корпусі й ті, хто допускає можливість окупації міста російськими військами й не хоче своїм голосуванням псувати відносини з «новою владою», тому що готовий прислужувати будь-якій владі.


Варто зазначити, що перед сесією активісти одеської організації партії «Батьківщина» перед будинком міськради організували мітинг із вимогою визнати Російську Федерацію країною-агресором.


Так чи інакше, але неявка більшості депутатів на сесію — це прояв їхньої позиції, яку одесити врахують під час голосування 25 жовтня. Сесію міської ради, що не відбулася, перенесено на 10 вересня, однак не виключено, що й вона не відбудеться з тих само причин. Отже, робота міської ради напередодні зимового сезону може бути паралізована через політичне боягузтво низки депутатів.


Одеська область.

 

Мітинг біля будинку Одеської міськради.


Фото надано Одеською організацією партії «Батьківщина».