Підготовку майбутніх депутатів місцевих рад ініціюють представники Міжнародного республіканського інституту за підтримки Дніпропетровської облдержадміністрації. Інститут підготував програму навчання і стажування. На думку ініціаторів, завдання такої підготовки — пояснити кандидатам, як працювати на благо людей в умовах децентралізації.


— Найближчим часом фахівці розроблять план навчання кандидатів перед виборами до місцевих рад, — зазначив представник МРІ Стів Нікс. — А після виборів інститут планує провести тренінги для керівників міст, сільських і селищних голів про те, як в умовах децентралізації працювати ефективніше і з користю для людей.


Для навчання народних обранців видано практичний курс депутата місцевої ради і його команди, що включає рекомендації, наочні приклади і «портрет» хорошого депутата. Згідно з підручником, він повинен готувати депутатські звернення, регулярно спілкуватися з людьми, повідомляти, де можна з ним зустрітися, звітувати про свою роботу і вчити закони.


— Децентралізація — нове явище, яке накладе на депутатів нові повноваження. Завдання: докласти максимум зусиль, щоб «викувати» з них справжніх представників інтересів громадян і місцевих громад, — розповіли в ОДА.
МРІ вже провів семінари для місцевих депутатів, їхніх помічників, громадських працівників і представників партій у Сумах, Кам’янець-Подільському, Луцьку, Івано-Франківську і Тернополі.

Дніпропетровська область.