Комітет кредиторів України погодився списати країні 20 відсотків боргу і відстрочити виплату решти суми на чотири роки.


Про це заявив на вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів Арсеній Яценюк. За його словами, таким кроком вдалось списати для України майже чотири мільярди доларів. Таких умов, акцентував глава уряду, не отримувала жодна країна з 2000 року, яка б не оголошувала дефолт.


«Очікуваний нашими ворогами дефолт не відбудеться», — констатував Яценюк.

 

 

 

Зекономлені кошти спрямують на підвищення соціальних стандартів

 

А Росія, підкреслив глава уряду, не отримає за жодних обставин кращих умов, ніж отримали інші кредитори. «Або приймаєте наші умови, або кращих не отримаєте», — додав прем’єр.


Нині уряд і Президент працюють над змінами до Державного бюджету на 2015 рік, щоб частина списаних і зекономлених коштів пішла на підвищення соціальних стандартів. «Люди повинні відчути, що реструктуризація й списання боргів має безпосереднє відношення до кожної української сім’ї і для країни в цілому», — наголосив Прем’єр-міністр.

 

Цитата

 

Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:


«Ми вітаємо наших кредиторів із тим, що вони прийняли пропозицію уряду України, і це також їхній внесок в економічну і фінансову стабілізацію країни. Також Україна випустить інструмент, який безпосередньо зацікавить іноземних кредиторів у зростанні української економіки і зростанні внутрішнього валового продукту країни. Рішення уряду України дає можливість стабілізувати економічний і банківський сектор».

 

Коментар

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева: 


«Успішне завершення переговорів з міжнародними кредиторами щодо реструктуризації зовнішнього державного боргу сприятиме поступовому зняттю лімітів на купівлю іноземної валюти. Перший крок до зняття лімітів для нас — це ліміт на купівлю готівкової валюти населенням і поступове зняття лімітів на видачу валютних депозитів, а також зменшення кількості документів, необхідних для купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку».


Народний депутат Антон Геращенко («Народний фронт»):


«Укотре Путін програв у своїй неоголошеній війні Україні. Уряд домовився про безпрецедентну реструктуризацію значної частини державного боргу. Розрахунки Путіна на те, що Україні восени доведеться оголошувати дефолт, не виправдались!


Світове співтовариство та іноземні інвестори повірили Україні. Російська Федерація, яка володіє значною частиною державного боргу України, не погодилася на реструктуризацію українського боргу. Тепер у нас є два шляхи — не сплачувати борги перед РФ на підставах закону, який дозволяє уряду не виплачувати державний борг кредиторам, котрі не йдуть назустріч нашій країні, що протистоїть російській агресії. Або Росії доведеться погодитися на умови, на яких Україна домоглася реструктуризації та списання частини свого боргу з іноземними кредиторами».

 

На засіданні Кабінету Міністрів міністру фінансів України Наталі Яресько (у центрі) подарували гільзу від 120-міліметрового снаряда у формі вази, зробленої бійцями Нацгвардії.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.