Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман ініціює системний підхід до формування тижневих розкладів пленарних засідань парламенту, який сприятиме підвищенню якості законотворчого процесу.
«З початком нової сесії ми маємо підвищити системність у плануванні нашої роботи і якість розгляду законопроектів», — наголосив він під час наради з лідерами фракцій і груп Верховної Ради України у четвер.

Під час наради йшлося про пріоритетні питання порядку денного роботи третьої сесії Верховної Ради нинішнього скликання на першому пленарному тижні, наголошувалося на необхідності модернізації роботи парламенту.
Голова Верховної Ради також підтримав ініціативу учасників наради щодо проведення зустрічі фракцій коаліції з урядом для визначення пріоритетних питань порядку денного у рамках законодавчого забезпечення реформ.

«Цей документ базується на всіх ключових програмних документах і, керуючись ним, ми можемо спільно вийти на планомірне прийняття тих системних законів, які потрібні країні», — відзначив     В. Гройсман.


На його думку, треба впорядкувати і формування тижневих розкладів пленарних засідань. «Склалася практика, коли законопроекти вносяться в останній момент як представниками фракцій, так і урядом, з наполяганням на невідкладному їх розгляді. У результаті страждає якість їх опрацювання», — зазначив керівник парламенту.


Володимир Гройсман пропонує всім суб’єктам законодавчого процесу вносити пропозиції щодо формування порядку денного упродовж тижня, до четверга поточного пленарного тижня. Після цього відповідні законодавчі ініціативи направлятимуться до профільних комітетів для проведення аналізу на відповідність Плану законодавчого забезпечення реформ. А також для прийняття рішення щодо включення до порядку денного або відхилення чи направлення пропозицій на додаткове опрацювання та погодження з фракціями і групами.


До того ж рішення профільного комітету має бути подане до апарату Верховної Ради не пізніше вівторка наступного тижня. Рішення, подані менш ніж за чотири дні до проведення погоджувальної ради, пропонується включати для розгляду не на черговий, а на наступний пленарний тиждень.


Погоджувальна рада на своєму засіданні у понеділок розглядає проект тижневого розкладу відповідно до вимог п. 10 статті 73 Регламенту. Додаткові пропозиції, які вноситимуться фракціями та групами не у встановлений термін та/або під час погоджувальної ради, розглядатимуться на наступному її засіданні за пропозицією комітетів або комісій. Пропозиції, які не знайшли підтримки фракцій та груп, за дорученням керівника парламенту пропонується направляти головному комітету для додаткового опрацювання та узгодження.


При цьому В. Гройсман звернув увагу на те, що Верховна Рада під час пленарного тижня, відповідно до статистичних даних, може розглянути максимум 45 питань, тому необхідно відбирати дійсно якісні та пріоритетні законопроекти для їхнього розгляду в сесійній залі.


Запропонований алгоритм роботи дасть змогу впорядкувати законотворчий процес і «вийти на системну планову роботу» відповідно до Плану законодавчого забезпечення реформ. «Зі свого боку, я робитиму все, щоб ми всі працювали, орієнтуючись на потреби країни і дотримуючись чинного Регламенту», — заявив Володимир Гройсман.


Прес-служба Верховної Ради України.