Конкурсну комісію з обрання антикорупційного прокурора можуть створити наступного тижня.

 


«Боротьба з корупцією на сьогодні — це завдання номер один. І не лише перед парламентом, а й суспільством у цілому. Фактично це питання безпеки та оборони країни, оскільки, не подолавши корупцію, ми не зможемо зробити країну сильною, успішною, відповідно нам буде важче перемогти окупанта». На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій (на знімку ліворуч) під час презентації кандидатів до конкурсної комісії, яка обиратиме першого в Україні антикорупційного прокурора.


У цьому контексті, зазначив політик, важливо, щоб антикорупційне бюро розпочало свою роботу. Законодавчо воно було створене ще минулого року, пройшло великий шлях із конкурсного набору працівників і може розпочати працювати вже з першого жовтня. Тому важливим компонентом для початку його роботи є обрання антикорупційного прокурора.


Антикорупційний прокурор обиратиметься на основі конкурсного відбору. Це має забезпечити його незалежним від будь-яких можливих корупційних впливів. Відповідно до законодавства конкурсну комісію складають 11 осіб: сім — від парламентських фракцій і чотири — від Генпрокуратури.


За словами А. Парубія, питання обрання конкурсної комісії обговорювалося на погоджувальній раді і було домовлено, що це питання депутати розглянуть у перший сесійний тиждень. «Комісія має якнайшвидше обрати антикорупційного прокурора. Важливо також, щоб члени комісії, які обиратимуть ключову особу в боротьбі з корупцією в Україні, не були партійними чиновниками, а були відомими громадськими діячами-експертами, які користуватимуться довірою суспільства», — зауважив політик. Водночас він висловив упевненість, що у Верховній Раді достатньо здорових сил, які розуміють відповідальність моменту, і наступного тижня парламентська частина конкурсної комісії буде затверджена.


За словами голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна (на знімку праворуч), запропоновані громадськістю кандидати — це відомі люди і не лише в нашій країні, а й за її межами. «Ми хочемо, щоб формування комісії відбувалося за професійною ознакою, а не партійним квотуванням. Саме тому серед цих людей — представники різних сфер», — додав він.


Вл. інф.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.