Росія вимагатиме від України погашення єврооблігацій на 3 мільярди доларів уже в грудні цього року.


Ще під час переговорів з кредиторами агентство Bloomberg повідомляло: російська сторона відмовляється брати участь у процесі реструктуризації боргів. У четвер, коли стало відомо, що Спеціальний комітет кредиторів погодився на списання 20% боргу, міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив, що Москва вимагатиме від Києва розрахуватися з боргами вже до кінця поточного року.

«Нам необхідно розвивати свою економіку, вкладати в інфраструктуру. Кошти, які ми повинні отримати до кінця поточного року, підуть на розвиток інфраструктури російської економіки у найближчі роки», — цитує Силуанова «Радіо Свобода». «Росія наполягатиме на непорушності домовленостей з Україною щодо повернення коштів Фонду національного добробуту, вкладених в українські папери».


Скуповувати єврооблігації України Росія почала ще наприкінці 2013 року. Тодішній глава уряду Микола Азаров назвав оборудку «успіхом на ринку запозичень». Окрім того, наприкінці минулого року російська сторона намагалася через певні інвестиційні фонди збільшити боргову залежність України, фактично викупивши її борги.


Були побоювання, що Росія узагалі може заблокувати процес реструктуризації, проте на бік України став Міжнародний валютний фонд. Його директорка Крістін Лагард заявила днями, що «дуже задоволена» домовленістю між Україною та кредиторами. «Оголошені параметри угоди допоможуть відновити боргову стійкість та, разом із зусиллями влади з реформування, досягти цілей, зазначених у програмі співробітництва України з МВФ», — йдеться у заяві Лагард, опублікованій на сайті МВФ. На її думку, повне виконання угоди дозволить полегшити обслуговування зовнішнього боргу, «зменшити щорічні потреби у фінансуванні після завершення програми відповідно до домовленостей, а також чітко скерує обсяг державного боргу у напрямі скорочення».


Привітали домовленість і в ЄС. Зокрема, глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив: «Ми вітаємо завершення цих фінансових переговорів, які закінчилися сьогодні, і сподіваємося, що Україна й надалі зможе продовжувати процес реформ, реалізація яких вже почалась». А МЗС Німеччини поширив заяву свого очільника Франка-Вальтера Штайнмаєра, в якій йдеться: «Це великий і важливий крок до більшої економічної незалежності. Разом із допомогою міжнародної спільноти та МВФ ця угода створює підґрунтя для активного та цілеспрямованого продовження процесу реформування і модернізації держави, економіки та суспільства».


Ложкою дьогтю в бочці меду стало хіба несподіване рішення Міжнародного рейтингового агентства Fіtch знизити довгостроковий кредитний рейтинг України в іноземній валюті з рівня СС до рівня С. Новину про списання боргу Fіtch розцінило як спробу уникнути дефолту і вказало, що списання призведе до матеріальних втрат для власників цінних паперів, повідомляє «Радіо Свобода».


Натомість міністр фінансів України Наталія Яресько переконана, що списання п’ятої частини боргу і реструктуризація більшої частини заборгованості дозволить «повернутися до сталого економічного життя».