І в цьому греки бачать гарний знак для країни й сподіваються, що вона зможе погасити політичні пристрасті й не допустить хаосу. В четвер ввечері голова Верховного суду Греції Василіку Тану-Христофілу була приведена до присяги як прем’єр-міністр службового (тимчасового) уряду країни. Очолити кабінет міністрів після відставки Алексіса Ципраса їй доручив президент Прокопіс Павлопулос. Грецькі ЗМІ відзначають, що це — перша жінка в Греції, яка стала на чолі уряду.

Уже в п’ятницю вона приступила до виконання своїх обов’язків і насамперед сформувала уряд із 22 міністрів та їхніх заступників. Ключові посади в ньому зайняли досвідчені політики й чиновники. Міністром закордонних справ на 3-4 тижні став Петрос Молівятіс, який обіймав цю посаду в урядах Пікраменоса й Караманліса. Міністерство фінансів очолив Йоргос Хуліаракіс — фахівець, який вів переговори з міжнародними кредиторами, міністром оборони став відставний генерал Йоаніс Хіякіс.


Уже вчора новий уряд почав свою діяльність. Його головним завданням буде підготовка дострокових парламентських виборів, які намічено на 20 вересня. Готуються до них і політичні партії. Головну увагу греків прикуто до раніше керуючої СІРІЗА та її лідера Алексіса Ципраса. Як повідомили грецькі ЗМІ, 53 члени її центрального комітету подали у відставку через незгоду з діями свого вождя, котрий прийняв нові умови міжнародних кредиторів. Місцеві політологи вважають, що більшість із них увійдуть до нової партії «Лаікі енотіта» («Народна єдність»), створеної 21 серпня 25 депутатами, що відкололися раніше від СІРІЗА.


Згідно з першими соціологічними опитуваннями, до нового парламенту Греції ввійдуть 7—8 партій, серед яких уже знайомі «Нова демократія», «Незалежні греки», «Ріка» «Золота зоря», Комуністична партія Греції, ПАСОК і, зрозуміло, СІРІЗА та її клон «Народна єдність».


Проте абсолютної більшості місць у парламенті не одержить ніхто. Хоча слід зважати на одну особливість національних виборів: за грецьким законодавством партія, що перемогла на парламентських виборах, як бонус автоматично одержує додатково 50 місць у вищому законодавчому органі країни.