У Полтаві міліція відкрила кримінальне провадження «за фактом зникнення прапорів із монумента Слави». Правоохоронці вбачають у цьому ознаки хуліганства й шукають зловмисників.


Нагадаємо, що йдеться про головну імперську візитівку обласного центру, встановлену понад сто років тому з нагоди чергового ювілею трагічної для України Полтавської битви. Позолочений орел на колоні-гарматі прославляє «русскоє оружіє» та перемогу царя Петра І над військами шведського короля Карла ХІІ і його соратника гетьмана Івана Мазепи та, власне, над Україною. За умов, коли те саме «русскоє оружіє» вбиває українців на Донбасі, місцеві активісти-майданівці рік тому прикріпили до орла синьо-жовтий прапор, а до колони — банер із написом «Слава Україні! Героям слава!». Невдовзі невідомі «доброзичливці» той патріотичний «доважок» до пам’ятки архітектури зняли, та згадані активісти повісили його туди знову.

 

 


До цьогорічного Дня незалежності біля синьо-жовтого з’явився ще й червоно-чорний, тобто націоналістичний, «бандерівський» стяг (на знімку). А в ніч на 27 серпня з пам’ятника зникли й обидва прапори, й банер із патріотичними гаслами.


Це, звісно, неабияк обурило громадських активістів-майданівців, які одразу звернулися до міліції, СБУ та прокуратури. Оскільки прапори знімали вночі за допомогою спецтехніки, то в них з’явилися підозри, що в цьому разі не обійшлося без комунальників і відповідних указівок керівників міської влади. Таке припущення спростував міський голова Олександр Мамай, вкотре наголосивши на недоцільності «прикрашати» орла будь-якою символікою. За таких обставин активісти запевнили, що патріотичну символіку на пам’ятнику вони все одно відновлять. І чергуватимуть, щоб улаштувати над тими, хто зазіхне на неї, свій «громадський» суд...


Полтава.


Фото автора.