Сто діток з багатодітних і малозабезпечених сімей Тернопільщини спорядила до школи благодійна організація «Українська родина», яку очолює кандидат педагогічних наук, кавалер ордена Княгині Ольги, Ірина Найдух. Вони входять до проекту «Від серця до серця», заснованого американськими благодійниками. Фінансують його спонсори з багатьох країн світу.


Для першокласників та дошкільнят, які наступного року підуть до школи, в офісі організації влаштували справжнє свято: з першим дзвоником, подарунками, смачною випічкою та фруктами. За традицією «Української родини» дорослі і малі — у вишиванках. У кого їх ще немає, а це переважно родини переселенців, — обов’язково подарують. Дітлахи одразу приміряють ранці, наповнені шкільним приладдям, дівчатка — красиві сарафанчики з блузочками. Сарафанчики прислала спонсор з Великої Британії Марія Матвійків, а блузочки пошили члени «Української родини» — кожному за розміром. Наплічники з усім необхідним дісталися й тим, хто наступного року піде в перший клас, — щоб потрохи готувалися. Кожному пані Ірина подарувала улюблені казки. Не забули й про 150 школярів інших класів: вони отримали набори зошитів.


Для сімей, які гуртує навколо себе «Українська родина», — це неабияка поміч. Скажімо, Василь Олійник сам виховує шістьох синів. У Євгенії Томчук — десятеро дітей. Іванна Рочняк сама виховує трьох. У Наталі Федорів — двоє синочків і дві донечки, чекають на п’яту дитинку. Тому турботу «Української родини» тут дуже цінують. «Не знаю, як би вижили, якби не благодійна організація», — каже Наталя Федорів. Вдячний Ірині Найдух і Віталій Безуглий. Вона побачила його Діанку, коли та співала на вулиці, заробляючи гроші для сім’ї. Взяла дівчинку до проекту. Безуглі — переселенці з Краматорська, у них троє діток. «Я працюю викладачем у коледжі, дружина вдома, — розповідає глава сімейства. — Вже тут, у Тернополі, у нас народилася третя донечка. Знімаємо квартиру». З родини переселенців Лобанців одразу двоє діток підуть у перший клас: Андрійко й Даринка. Їх також забезпечили усім необхідним. Другокласникові Сашкові Чернявському Ірина Михайлівна обов’язково пообіцяла подарувати гаманець. Хлопчика вона побачила на ринку. Він торгував зеленню, виручку клав до кишені, поскаржився, що не має гаманця. У родині Чернявських п’ятеро синів, мати хворіє. Звісно, тепер для всіх непрості часи. А для багатодітних та переселенців — і поготів... На кого ж їм розраховувати, як не на нашу велику українську родину...

 

Тернопільська область.

 


На знімку: до школи готові! 


Фото автора.