Сьогодні у польському місті Кельце розпочинається 23-я Міжнародна виставка оборонної промисловості (MSPO-2015). Вона посідає третє місце у рейтингу оборонно-промислових салонів, що проходять у Європі, після паризької Eurosatory та лондонської DSEІ. Цьогорічна MSPO сподівається побити всі свої дотеперішні торговельні рекорди. Участь у виставці підтвердили понад 400 фірм із 23 країн. Площа салону разом з супутньою виставкою «Логістика 2015» перевищує 25 тисяч квадратних метрів.


Прикметно, що цьогоріч на MSPO відсутні представники оборонки країн СНД. А саме — фірми російського ВПК, який раніше лише на стендах «Рособоронекспорту» виставляв 70 зразків зброї. Це свідчить, що у Східній Європі остаточно завершилася ера радянського озброєння та військової техніки (ОВТ). Виняток становлять лише українські концерни та компанії, яких цього року представлено сім: «Укроборонпром», «Укроборонекспорт», «Укроборонсервіс», «Укрспецтехніка», ПАТ «Мотор Січ», ДП «Антонов» та ДП «Машинобудівна фірма Артем». Такий український десант у Кельце може вказувати на високі шанси розвитку військово-технічного співробітництва між Україною та Польщею. Свій окремий павільйон матиме також вітчизняна інформаційно-консалтингова компанія Defense Express, яка ставить за мету, щоб одна із найближчих MSPO пройшла під знаком України.


Величезний інтерес зарубіжних компаній до виставки (серед яких, для прикладу, такі визнані лідери, як BAE Systems, Boeіng, MBDA, Raytheon, Thales та Saab) зумовлений, не в останню чергу, послідовною політикою офіційної Варшави в оборонній та військово-технічній галузі. У рамках спеціальних державних програм розвитку польських Збройних сил, до 2022 року лише на модернізацію заплановано виділити 130 мільярдів злотих (еквівалент майже 800 млрд. гривень). Можливо, котрійсь із українських фірм також вдасться отримати частину польського оборонного замовлення.


Варшава.