Генеральною прокуратурою України було проведено круглий стіл на тему: «Нові підходи до кадрового забезпечення органів прокуратури України».


Учасники обговорили питання скасування функції прокуратури щодо здійснення загального нагляду за додержанням і застосуванням законів, що відбулося із набранням чинності Законом України «Про прокуратуру».

Функцію «загального нагляду» не передано жодному державному органу, проте нагляд за додержанням прав і свобод людини і громадянина закріплено Конституцією України. Однак після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», з Основного Закону ця норма буде вилучена. Змінами щодо децентралізації передбачається поява префектів, котрі на відповідній території здійснюватимуть нагляд за додержанням законів, проте лише органами місцевого самоврядування.


Директор Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України Юрій Шемшученко зауважив, що навіть постановка питання про обмеження функцій правоохоронних органів в умовах загрозливої ситуації на сході, коли в руках громадян зосередилась велика кількість вогнепальної зброї та боєприпасів, — нелогічна.


Під час обговорення учасники круглого столу висловили впевненість у необхідності оновлення кадрів прокуратури, проте дискусійними стали питання юридичного та управлінського досвіду кандидатів, строків їх навчання після проходження відбору, кількісний склад органів прокуратури. Вони також зауважили, що для визначення оптимальної чисельності прокурорів необхідно згадати про кількість справ, які наразі розглядають у судах, приблизно порахувати, скільки представників має на них з’явитися, крім того, врахувати рівень злочинності в Україні.


Генеральний прокурор України Віктор Шокін у своєму виступі анонсував проведення першого етапу конкурсу на заміщення посад керівників місцевих прокуратур та їх заступників, який розпочинається 5 вересня. Конкурс проводитимуть у чотири етапи: три рівні  тестування та співбесіда. Учасники круглого столу дійшли спільної думки: добір має враховувати насамперед професійні якості кандидата. Проте зауважили, що визначити професійний досвід тестуванням неможливо.


Було обговорено також проблемні питання оновлення кадрового забезпечення органів прокуратури, дійшовши спільного висновку, що ефективна реформа прокуратури неможлива без реформування судових та інших правоохоронних органів. Адже неможливо говорити про повернення довіри до органів прокуратури без швидкого та справедливого судового розгляду та повного виконання судових рішень.
Окремим питанням було створення «Молодіжної прокуратури», до якої запрошуватимуть найкращих студентів юридичних факультетів. Незважаючи на проблемні моменти, які стоять на шляху реформи, найголовніше в гонитві за оновленням кадрів — не допустити втрати професійних кадрів та забезпечити добір кращих із кращих.