У Кременчуці на Полтавщині відзначили 70-річчя з дня заснування автомобільного заводу.

Головні урочистості з нагоди ювілею відбулися на випробувально-демонстраційному полігоні ПАТ «АвтоКрАЗ». Сюди зійшлися нинішні й колишні заводчани, ветерани праці, почесні гості. Всі вони приймали своєрідний парад техніки, виготовленої протягом семи десятиліть. Відкривали його тепер уже раритетні вантажівки, серед яких особливе місце посідає відреставрований первісток кременчуцьких автомобілебудівників — КрАЗ-222 «Дніпро».


Були, звісно, й сучасні великоваговики — серійні та нові. Завдяки їхньому розмаїттю сьогодні КрАЗ можуть вважати своєю автівкою вже не лише нафтовики, гірники та будівельники, а й комунальники, аграрії, рятувальники.
Особливий інтерес присутніх викликали військові бронеавтомобілі, народжені завдяки партнерству з канадсько-еміратською компанією. Три з них уже випробували наші бійці, які захищають Україну на Донбасі.


Ще один — КрАЗ «Фіона» — встиг «засвітитися» на міжнародній виставці військової техніки в Абу-Дабі, та в Україні його показували широкому загалу вперше. Дебют виявився успішним. Головною перевагою машини фахівці вважають здатність захищати бойовий екіпаж не тільки від пострілів із різнокаліберної стрілецької зброї, а й від уражень під час підриву на мінах.

 


Не минулося на святі й без загального улюбленця — КрАЗу «Крейзі-Крокодил», який називають шоу-автомобілем (на знімку). Свого часу його відтюнінгували у байкерському стилі, перетворивши на своєрідну «фотомодель».


Цього дня на підприємстві відкрили також оновлений заводський музей. Свою діяльність він припиняв фактично на десятиліття.


Полтавська область.


Фото з архіву автора.