Сесія облради, яка відбулася минулого тижня, без обговорення, показово не проголосувала ні за Перспективний план формування територій громад Закарпатської області, ні за утворення перших у регіоні двох об’єднаних громад — Тячівської і Вільхівцівської — та призначення в них виборів голови і ради громади.


Проекти рішень із цих питань без особливих зауважень було розглянуто і схвалено на засіданнях усіх постійних комісій облради. Але насторожувало вже те, що ці історичні для області рішення було поставлено на самий кінець порядку денного сесії. І хоча фракції «Батьківщини», «Фронту змін» і депутатська група «Закарпаття» й заявляли про свою підтримку реформних рішень, депутати фракції «Єдиний центр», контрольовані братами Балогами, та низка залежних від них депутатів, які становлять більшість у раді, кілька разів ігнорували голосування, проваливши рішення. У кулуарах сесії помітили колишнього голову облради, нині народного депутата України Івана Балогу, який, цілком очевидно, і прибув проконтролювати хід цього голосування. Побачивши такий розвиток подій, голова ОДА Геннадій Москаль покинув президію сесії, гучно заявивши: «Ну це політичні питання. Що ви дурня з мене робите?!». Наразі більшість аналітиків і журналістів сходяться на думці, що показовий провал голосування за реформні рішення клан Балог зініціював, щоб ще раз продемонструвати президентській владі у столиці і на Закарпатті на чолі з Геннадієм Москалем свій вплив у регіоні.


Тим часом понад півсотні громадських організацій і учасники трьох асоціацій органів місцевого самоврядування на Закарпатті — Асоціації міст України, Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад, обласної Асоціації розвитку і реформ міст, селищ і сіл «Закарпаття — XXІ століття», які ще рік тому створили коаліційне об’єднання «Реформи задля гідного життя», — вирішили звернутися до всіх виборців і громад краю. Адже проєцівська депутатська більшість в облраді проігнорувала як їхнє попереднє звернення до кожного з депутатів та тримісячну інформаційно-роз’яснювальну роботу в громадах спільно з Офісом реформ в області, так і інтереси та рішення місцевих рад, які облрада мала б виражати і захищати. З огляду на це, коаліція громадськості звертатиметься до Верховної Ради і Президента України і, головне, ініціюватиме громадську недовіру до проЄЦівської депутатської більшості облради в громадах Закарпаття, — особливо під час виборчої кампанії.


Нині Закарпаття залишається єдиним регіоном в Україні, в якому через дії реакційної облради відкрито блокуються будь-які реформні зміни, в тому числі затвердження Перспективного плану й утворення об’єднаних громад.


Як показує приклад Закарпаття та деяких інших регіонів, таких повноважень обласні ради повинні бути позбавлені.

 

ЦИТАТА

 

Голова облдержадміністрації Геннадій МОСКАЛЬ:


«Закарпаття готується, як полігон для провалу у Верховній Раді конституційної реформи з децентралізації. Однак сьогоднішнє неголосування все одно нічого не дасть. Громади звернуться із позовом до Окружного адміністративного суду, який зобов’яже облраду прийняти це рішення. У тому, що воно буде прийнято, в мене немає жодних сумнівів».

 

 


Олег ЛУКША, співголова коаліційного об’єднання Форум місцевого самоврядування і громадськості Закарпаття «Реформи задля гідного життя»,  віце-президент Асоціації розвитку і реформ міст, селищ та сіл «Закарпаття — XXІ століття» 


Ужгород.