1 вересня у зоні проведення АТО розпочалося із затишшя. Із опівночі і до 6 ранку учорашнього дня вздовж усієї лінії розмежування противник зброю не застосовував, повідомив під час брифінгу речник штабу АТО, підполковник Анатолій Стельмах. 


 «Довгоочікуване перемир’я стало справжнім подарунком школярам... Також на довготривалий мир сподіваються і українські військові. Для всіх зрозуміло, що війна приносить на землю Донбасу лише горе. Тож люди, які пройшли війну, бачили смерть, руйнування, розбрат, понад усе цінують мир і спокій у нашій державі», — повідомляє прес-центр АТО.


Домовленість про стійке припинення вогню із початком навчального року стало результатом засідання контактної групи у Мінську наприкінці серпня. Тоді, заради безпеки школярів, усі сторони перемовин погодились скласти зброю принаймні на перший тиждень навчання. Чи вистачить витримки бойовикам, звичайно, невідомо. Станом на 12 годину учорашнього дня повідомлень про порушення чи провокації з боку бойовиків не надходило.


Утім, напруженість на фронті зберігається. Українські військові не тішать себе зайвими ілюзіями, перебувають у бойовій готовності і за потреби готові зупиняти провокації збройних терористичних угруповань.


Про те, що по той бік фронту складати зброю не збираються, свідчать дані аналітичної групи «Інформаційний спротив». За їхньою інформацією, попри різке зниження активності російсько-терористичних військ на Донбасі, до 31 серпня бойовики продовжували переміщення живої сили та техніки. Так, через Шахтарськ на Донецьк фіксувалось перекидання живої сили проросійських найманців. А у районі населеного пункту Тельманове тривало формування нової тактичної групи. За добу туди було перекинуто близько 10 ББМ, 6 танків та артилерію. Південніше Кутейникового з’явилися «Гради».


Крім того, на території так званих «народних республік» ватажки збройних формувань продовжують примусову мобілізацію чоловічого населення до своїх лав. «Люди усіма способами ухиляються від так званої мобілізації: чоловіки призовного віку лягають у лікарні, масово виїжджають з окупованих територій», — розповів Анатолій Стельмах.


Своєю чергою речник адміністрації Президента України з питань АТО, полковник Олександр Мотузяник нагадує: члени незаконних збройних формувань, які не заплямували себе скоєнням важких злочинів, можуть обрати інший шлях — розпочати нове життя у мирній Україні. Звичайно, у разі співпраці з правоохоронними органами. Так нещодавно вчинив чоловік, який до цього охороняв захоплені бойовиками об’єкти.