Неочікувану заяву зробила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, яка цими днями відвідала Київ. «Я маю сказати, що Україна здивувала світ, досягнувши того, чого вона добилася за короткий проміжок часу. Було дуже важко домогтися тієї макроекономічної стабілізації, яка нині закріплюється, втримати економіку, яка вже показує ознаки відновлення», — сказала глава МВФ під час спільної прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком. Серед основних чинників, що сприяли посиленню економіки, Лагард назвала відновлення банківського сектору. «Це сигнал інвесторам: будьте впевнені в тому, що команда, яка працює і проводить реформи, дотримується слова, забезпечуватиме краще життя для людей», — наголосила вона.

Не в останню чергу стабілізувати ситуацію в економіці вдалося завдяки успішним переговорам з частиною міжнародних кредиторів, яка минулого місяця погодилася реструктуризувати свою частку українського боргу. До слова, переговори велися за активної участі МВФ. «Усі кредитори мають скористатися перевагами реструктуризації боргу, які описуються деякими кредиторами як дуже добре збалансовані. Це в інтересах України і в інтересах кредиторів», — запевнила Лагард.


Нагадаємо, 27 серпня Україна та комітет кредиторів досягли угоди про реструктуризацію частини державного боргу загальним обсягом 18 млрд. доларів, що передбачає, зокрема, списання 4 мільярдів й відстрочку платежів по тілу кредиту на 4 роки. Що ж до співпраці з МВФ, то минулого місяця Фонд виділив Україні другий транш у 1,7 млрд. доларів у рамках Механізму розширеного фінансування. Загалом програма передбачає підтримку у 17 мільярдів доларів протягом чотирьох років. Нещодавно у своєму блозі міністр фінансів Наталія Яресько визнала, що «у відносинах України та МВФ справді є щось, що за останній час змінилося, і змінилося кардинально: МВФ вірить у нашу країну, і чи не вперше за багато років цього партнерства дає дуже високу оцінку поступу у втіленні реформ в Україні». За її словами, з моменту завершення Революції Гідності, з урахуванням обох програм співробітництва з МВФ, — «стенд бай» та Механізм Розширеного Фінансування, що діє зараз, — ми отримали вже чотири транші фінансової підтримки загальним обсягом 12,2 млрд. доларів. Місія Фонду працюватиме у Києві до 2 жовтня.