Уряд ініціює нову податкову політику, податкову модель, заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у своєму телезверненні «10 хвилин» минулої неділі, 6 вересня.

Він нагадав, що уряд уже провів перший етап податкової реформи і переходить до другого етапу реформування податкової системи з урахуванням власних економічних реалій.


За словами прем’єра, базові принципи нової податкової політики — це справедливість, рівність, простота й передбачуваність.


Принцип справедливості, підкреслив А. Яценюк, полягає в наступному: «Той, хто заробляє, повинен отримати свою законно зароблену частину доходу. І бюджет повинен також отримати свою частину доходу від відповідних заробітків. При цьому податки, сплачені до бюджету, повинні прозоро і чесно використовуватися, про що повинен знати кожен український громадянин».


Принцип рівності означає, що податки сплачують усі, що система оподаткування рівна для всіх.


Принцип простоти, тобто максимальне спрощення податкової системи, на думку прем’єра, — найкращий спосіб побороти корупцію в податковій системі і зробити так, щоб усі платили податки.


Принцип передбачуваності: підприємець повинен знати, які податки встановлено, які податки і коли будуть змінюватися для того, щоб легко прогнозувати свій бізнес.
Арсеній Яценюк підкреслив, що запровадження податків у країні повинно стати предметом суспільного діалогу і компромісу. Він звернувся до громадян із пропозицією розпочати публічний діалог про те, якою має бути нова податкова система країни.


Водночас глава уряду запевнив, що соціальні стандарти не зменшуватимуться, а повинні зростати, що безпосередньо пов’язано з податковою системою і збільшенням надходжень до державного бюджету.


Окрім того, прем’єр пообіцяв, що буде суттєво скорочена Державна фіскальна служба, податкова міліція — взагалі ліквідована, а на її місце прийде Державна служба фінансових розслідувань, а на митниці буде запроваджено єдиний стандарт і ціну розмитнення товарів по всій Україні.


Із 15 вересня уряд України запроваджує публічне звітування Державної казначейської служби, як пояснив прем’єр, «за кожну копійку, яка витрачається з державного бюджету». А з наступного року стартує проект «Відкритий бюджет», завдяки якому кожен громадянин України зможе отримати інформацію про те, хто і скільки заплатив податків і куди пішли кошти з державного та місцевого бюджетів.

Основні пропозиції Кабміну :


* єдина базова ставка у ключових податках — податку на додану вартість, єдиному соціальному внеску, податку на доходи фізичних осіб і в податку на прибуток — у розмірі 20 відсотків. (Нині в Україні є 90 видів різних ставок);


* із 2018 року — єдиний податок на заробітну плату в розмірі 20 відсотків;


* на перехідному етапі — зменшення єдиного соціального внеску із 41 до 20 відсотків, а також скасування податку на заробітну плату, який сплачує працівник у розмірі 3,6 відсотка;


* до моменту запровадження єдиного податку на заробітну плату ставка податку на доходи фізичних осіб встановлюється одна — в розмірі 20 відсотків;


* скасування оподатковування мінімальної заробітної плати;


* спрощена система оподаткування для малого і середнього бізнесу залишається.