Президент України Петро Порошенко заявляє про необхідність широкого роз’яснення сутності конституційних змін щодо реформи децентралізації, схваленої Верховною Радою у першому читанні — із тим, щоб на виконання Мінських домовленостей конституційні зміни відбулися до кінця цього року.

«Зараз ніхто не буде прискорювати прийняття змін до Конституції у другому читанні. Саме зараз ми і маємо провести роз’яснювальну роботу — що таке децентралізація», — зазначив глава держави в інтерв’ю трьом національним телеканалам.


За словами Президента, має бути відповідна роз’яснювальна література, в областях — проведено широкі заходи, «щоб люди, кожен, мали можливість переконатися, що ні в якому разі його не обдурюють, що децентралізація — це наближення влади до людей, передача значного фінансового ресурсу територіальним громадам, можливість і більшої відповідальності влади».


Щодо пункту про особливості місцевого самоврядування у деяких районах Донецької та Луганської областей, Президент наголосив, що він насправді працює на укріплення держави. Діюча Конституція містить положення про можливість особливого статусу для окремих міст, і конституційними змінами ця стаття, навпаки, ліквідовується, зазначив Петро Порошенко. «Більше немає у нас параду суверенітетів. Немає у нас ніяких окремих статусів. Замість цього ми кажемо, що у нас будуть особливості місцевого самоврядування для окремих районів Донецької і Луганської областей, які зараз знаходяться під окупацією», — наголосив Президент.
Коментуючи події 31 серпня біля Верховної Ради, коли під час розгляду у парламенті конституційних змін щодо децентралізації сталася бійка, глава держави наголосив: «Ми, навпаки, захистили місцеве самоврядування, а народ ці політикани намагались обдурити». Говорячи про ті події, Президент наголосив: «Мета була — не Конституція. Мета була дестабілізація ситуації в країні».


Петро Порошенко висловив упевненість у тому, що голосування за законопроект конституційних змін щодо децентралізації у другому читанні відбудеться вже після виборів. «Фактор місцевих виборів більше не буде тиснути на ті чи інші політичні сили. Графік буде дуже розумно вибудований. Нікому це зробити не дамо», — заявив глава держави.


Коментуючи питання про майбутнє коаліції, Президент зазначив: «Насправді, зараз йдеться не про збереження коаліції. Мова йде про збереження України... Я, як Президент, гарант Конституції і Верховний головнокомандувач, думаю передусім про національну безпеку і збереження країни. А збереження коаліції є лише інструментом збереження країни», — сказав Петро Порошенко.
Президент відзначив, що чотири політичні сили заявили про те, що залишаються в коаліції. «Одна політична сила прийняла рішення вийти з коаліції, приєднатися до опозиційного блоку і звідти «мочити» владу. Це — її вибір. Це, в тому числі, пов’язане і з активізацією олігархів, які, бачачи перспективу рішучої боротьби влади проти олігархів, вирішили у такий спосіб захистити свої інтереси — через використання державних підприємств або підприємств з державним пакетом власності, через неплатежі податків, через грабування людей. Я цього робити не дозволю. Впевнений, що і парламент, і суспільство мене в цьому підтримають», — заявив Петро Порошенко.

Прес-служба Президента України.

Дослівно 

Президент України Петро ПОРОШЕНКО:


— Конституція — не питання коаліції, питання всієї Верховної Ради і всього українського народу.