На сході нашої країни в зоні бойових дій зберігається відносне затишшя. За минулу добу (дані на 7.09) по всій лінії зіткнення не зафіксовано жодного епізоду використання важкого озброєння з боку російсько-терористичних формувань. Однак бойовики продовжують збройні провокації на донецькому напрямку: найбільш неспокійно в районі Мар’їнки, повідомляє спікер АП з питань АТО Андрій Лисенко.

Судячи з подій останніх тижнів, гібридна війна, розв’язана Кремлем, перейшла в чергову стадію «сполу посудин». Щойно політичний «другий фронт» відкрився в нашому тилу, зокрема в столиці, на передовій настав перепочинок. Путін використовував нагнітання обстановки на фронті для «продавлювання» своїх інтересів, пов’язаних із Мінськими домовленостями, і тепер джин, випущений із пляшки, повинен узяти київську твердиню, використовуючи немілітаристську тактику. Але при цьому кремлівський лялькар продовжує вигадувати різні ходи, щоб дати зрозуміти — розслаблятися рано. Так, учора він поставив завдання провести раптову перевірку Центрального військового округу. Про це повідомив міністр оборони РФ генерал армії Сергій Шойгу. За його словами, повітрянодесантні війська й військово-транспортна авіація приводяться в повну бойову готовність, щоб оцінити їхні можливості з перекидання «на великі відстані й готовність до десантування на незнайомі полігони»... Одночасно перевірку на виконання завдань в «умовах воєнного часу» пройдуть деякі цивільні відомства й адміністрації регіонів.
Чергову вісточку від російського президента озвучив його придворний блазень і глашатай, лідер фракції ЛДПР Володимир Жириновський. У телеефірі він запропонував терміново почати повномасштабну війну проти «німців і української армії» і «визволити Україну до Тирасполя». Мовляв, такі дії — єдиний вихід у конфлікті Заходу й України проти Росії, а «нас усе одно потім звинуватять в агресії»...

* * *

Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації звернувся до прокурора області Юрія Квятківського з проханням створити й особисто очолити слідчо-оперативну групу для розслідування розстрілу групи боротьби з контрабандою в районі Щастя Луганської області 2 вересня. Тоді загинуло двоє осіб, четверо дістали поранення. Тука раніше заявив, що ця трагедія на совісті контрабандистів із числа високопоставлених українських чиновників і військових, які контролюють лінію розмежування в цьому секторі.
«Дуже важливо, щоб розслідування пройшло об’єктивно й усі винні були покарані. Для мене це особисте, там загинув мій друг, я обіцяю, що не дам тиснути й втручатися в розслідування третім особам. Усі, хто скоїв цей злочин, незалежно від «заступників» і звання, понесуть відповідальність перед судом і своєю честю, — зазначив Георгій Тука. — Також прошу всіх, хто має інформацію, довіритися мені й під мої гарантії погодитися на надання офіційних свідчень».