За ротацією із зони АТО повернувся начальник відділу активних заходів оперативного управління ГУ ДФС у Хмельницькій області, майор податкової міліції Андрій Гамолов (на знімку). У складі зведеної мобільної групи загону ДФС України «Фантом» він двічі побував у зоні проведення антитерористичної операції, за успішне і добросовісне виконання завдання по боротьбі із контрабандою на східних кордонах країни був нагороджений відзнакою «За захист економічних інтересів України в зоні проведення АТО».

«Практично кожного дня доводилось зупиняти контрабандні вантажі. Такий широкий і небезпечний набір заборонених товарів, до того ж так часто, навряд чи ще десь довелося б побачити, — ділиться своїми враженнями і особливостями роботи податківця Андрій Гамолов. — Було, приміром, таке, коли виявили дві сумки із сильнодіючою наркотичною речовиною просто в рейсовому автобусі, який прямував із Донецька до Одеси. Вартість цього товару на чорному ринку становить понад десять мільйонів гривень. Іншого разу вилучили чисті бланки українських паспортів та 150 тисяч гривень, які везли до «ДНР». Неодноразово затримували «чорну» готівку партіями у 200—300 тисяч гривень, яку переправляли в Україну, не кажучи вже й про менші «передачі».
Усі ці задокументовані факти були передані до Служби безпеки України.
За словами майора, дедалі помітнішим стає те, що місцеве населення втомилось від війни, чекає звільнення і мирного життя. «Це особливо гостро відчуваєш, коли бачиш, як страждають люди від обстрілів терористів, — додає він. — Водночас наші бійці не просто вміють воювати, а намагаються дотримуватись усіх мирних домовленостей, хоча і роблять це в односторонньому порядку. Особливо чітко працюють артилеристи, які стріляють лише у відповідь на вогонь російських найманців. Для них Донбас став страшнішим від Чечні. Місцеві мешканці чекають на нашу допомогу і отримують її, бо усі ми — єдиний народ, який достойний кращого життя. Вірю, що Україна обов’язково переможе!»

Хмельницький.

Фото з особистого архіву Андрія Гамолова.