Днями МОЗ України підтвердило циркуляцію вірусу поліомієліту на території нашої країни, що відповідно до міжнародних медико-санітарних правил прирівнюється до спалаху цього інфекційного захворювання. У міністерстві створили оперативний штаб реагування й протидії поширенню хвороби, у який запросили представників Всесвітньої організації охорони здоров’я і ЮНІСЕФ.

Спалахи вірусу поліомієліту, похідного від вакцинного штаму, вкрай рідкі, однак трапляються саме в країнах з низьким рівнем вакцинації. На жаль, такою сьогодні є Україна.

За даними профільного відомства, в 2014-му імунізацію проти поліомієліту отримали 49% дітей, а за перше півріччя поточного року — тільки 14%.


Фахівці кажуть: щоб перемогти інфекційні недуги в країні, необхідно добитися 95-процентного колективного імунітету. А це значить, що щепленим має бути 95% населення. Згідно із затвердженим національним календарем щеплень, в Україні обов’язковою є вакцинація від поліомієліту, кору, коклюшу, дифтерії, туберкульозу, правця, гепатиту В, краснухи...


Останнім часом Україна практично щорічно наступає на ті самі граблі вакцинації. Причин декілька. По-перше, впала довіра населення до імунізації — батьки відмовляються робити щеплення своїм дітям, побоюючись побічних ефектів. По-друге, держава не може забезпечити вакцинами медзаклади навіть по затверджених програмах, які повинні фінансуватися з держбюджету.


Навіть у столиці спостерігається дефіцит препаратів для обов’язкової вакцинації. У поліклініках батькам пропонують купувати вакцини власним коштом. У середньому вартість комбінованої (відразу від декількох штамів вірусів) вакцини — близько 600 гривень. А така сума сьогодні далеко не всім по кишені.


Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі пообіцяв, що вакцини від поліомієліту надійдуть у регіони країни вже цього тижня. Нагадаємо, у середині серпня керівника профільного відомства Кабмін направив особисто провести ревізію деяких областей на предмет наявності медикаментів.


Після завершення моніторингу, проведеного в Житомирській і Рівненській областях, він заявив: найбільша проблема — з вакцинами від туберкульозу, дифтериту, правця й поліомієліту. Мовляв, тому що вони протягом багатьох років не закуповувалися зовсім або не в тому обсязі, який потрібен. Тоді ж пообіцяв, що договір про передачу міжнародним організаціям закупівель ліків по семи держпрограмах, зокрема вакцин, от-от буде підписаний, і це розв’яже проблему дефіциту на роки вперед.


Нещодавно МОЗ передало уряду договори на закупівлю вакцин міжнародними агентствами (ВООЗ і ЮНІСЕФ із залученням фахівців USAІD). Це підтвердив глава БФ «Пацієнти України» Дмитро Шерембей. Однак така процедура закупівель — не панацея. Вона можлива лише на перехідний період у реформуванні галузі. Тобто поки профільне відомство саме не навчиться прозоро проводити ці процедури. За словами Дмитра Шерембея, їхня організація розробила схему національних тендерних закупівель. Її ноу-хау — комп’ютеризація процесу: учасники тендера зможуть стежити за ним в онлайн-режимі.


Нині в Україні вже досить вакцин, щоб відреагувати на спалах поліомієліту й розпочати масову імунізацію. Про це заявила експерт ВООЗ в Україні Ольга Іжик в інтерв’ю радіо «Голос столиці». Вона повідомила, що ЮНІСЕФ закупив вакцину виробництва Франції за канадські гроші. Частина партії вже надійшла в нашу країну,  частина — у дорозі. За словами Ольги Іжик, найближчими тижнями почнеться кампанія імунізації...