На Житомирщині пройшов перший обласний фестиваль льону. Місцем його проведення не випадково стало село Стремигород Коростенського району. Вирощування льону є для приватно-орендного сільгосппідприємства «Зоря» одним з провідних напрямків рослинництва. Досить сказати, що ПОСП орендує в місцевих селян майже тисячу гектарів паїв. 400 з них цього року були зайняті льоном — це на 70 гектарів більше, ніж торік. Але не довгунцем, що йде на виробництво тканин, а олійним — льоном-кучерявцем. 

Торік «Зорю» атестували в Міністерстві аграрної політики і продовольства як насіннєве господарство з вирощування олійного льону. Популярність кучерявця, донедавна екзотичної для Житомирщини технічної культури, зростає і в інших господарствах: цьогоріч ним було засіяно на 67 відсотків більшу площу, ніж у 2014 році. Аграріїв приваблює високий експортний потенціал цієї культури, але відлякує брак досвіду.
Більше посіяли цієї весни і довгунця. Але площу годі й порівнювати з тією, що її він займав колись. Фестиваль і вирішили провести для того, щоб нагадати: льон — культура перспективна. Його гості ознайомилися з науково-історичною експозицією, присвяченою історії льонарства. Придбали льняну олію, медпрепарати і косметичні засоби на основі льону. Оглянули колекцію одягу з льняного полотна.

Житомирська область.

 

 

На знімку: ветеранів праці вітає народний депутат України Володимир Арешонков.

Фото Катерини ТАРАНОВСЬКОЇ.