Волевиявлення — 25 жовтня

 

Новий закон щодо місцевих виборів запровадив чимало новацій. За словами заступника голови Центральної виборчої комісії Андрія Магери, у новому виборчому законі є і позитивні, і негативні новації. Проте позитивних рис небагато — приміром, так звана двотуровість обрання міських голів у великих містах та гендерна складова.


А от до негативу, передусім, можна віднести саму виборчу систему. Відповідно до неї, місцеві організації політичних партій фактично монополізують право на висунення кандидатів в усі місцеві ради, окрім сільських і селищних. «Це дуже серйозна проблема, особливо коли ми говоримо про права місцевого самоврядування», — зауважив представник ЦВК.


До того ж, на його думку, незрозумілою є логіка підняття прохідного бар’єра з трьох до п’яти відсотків. «Якщо це робилося для політичної структуризації місцевих рад, то виникає запитання: а навіщо? Адже на місцях не займаються питаннями НАТО, Митного союзу, а опікуються дорогами, каналізаціями, благоустроєм. Якщо дивитися у розрізі децентралізації, то обласні районні ради не мають своїх виконавчих органів і не матимуть їх навіть після остаточного ухвалення змін до Конституції. Зміни набудуть чинності лише у 2017-му, тоді й буде сформовано виконкоми. А в 2017 році мають відбутися наступні чергові місцеві вибори», — наголосив А. Магера. Проте відповідь на це запитання проста — бар’єр у п’ять відсотків не дасть змоги пройти до місцевих рад новим партіям, переконаний науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань.


На думку координатора громадянської мережі «ОПОРА» Ольги Айвазовської, закон слабко прописано у частині процедур, термінів реалізації завдань перед організаторами виборчого процесу як такого.
Прозорості кампанії не сприятиме й недостатня реакція правоохоронних органів на порушення виборчого законодавства. Так, протягом парламентської кампанії у 2014 році було порушено 291 кримінальне провадження. Згодом 222 з них було закрито. Вироки суду є щодо 13 справ, з них лише два стосуються підкупу виборців. В обох випадках винуватці відбулися штрафом понад 5 тисяч гривень. «Але таких фактів, особливо в мажоритарних округах, було набагато більше», — додала експерт.


Водночас виконавчий директор Донецької обласної організації Комітету виборців України Сергій Ткаченко занепокоєний тим, що вибори не відбудуться на низці підконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей.


За його словами, теза, якою користувалися патріотичні проукраїнські сили: якщо ми сьогодні не готові перемогти, то потрібно скасовувати вибори, а за два роки ми консолідуємо сили і будемо готові брати участь у волевиявленні, є хибною.


Утім, перебіг кампанії багато у чому залежатиме й від нас, виборців. Адже, як зауважив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський в інтерв’ю одному з інтернет-видань, поведінка кандидатів визначається рівнем толерантності суспільства до тих чи інших дій. Тож пильнуймо, якщо справді хочемо змін на краще.