Про це повідомила вчора в столиці на засіданні конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів НАЗК перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова. За її словами, цей орган, на відміну від Національного антикорупційного бюро, не матиме права розслідувань, але формуватиме й вестиме державний реєстр декларацій усіх чиновників.

«Нині із восьми кандидатів, які й запропонують урядові на затвердження п’ять членів НАЗК, є вже сім. Зокрема, визначено чотирьох представників громадськості. Під час голосування, яке транслювалося в онлайн-режимі, найбільше балів набрали Андрій Марусов, Леся Шевченко, Віктор Шлінчак та Віктор Таран. До складу комісії також увійшли представник Президента України у Кабінеті Міністрів Олександр Данилюк, голова Нацдержслужби Костянтин Ващенко», — сказала вона.

За словами Н. Севостьянової, урядом затверджено, що конкурсна комісія розглядатиме документи, подані кандидатами в члени НАЗК, та проводитиме з ними співбесіди. Професіоналізм кандидатів оцінюватиметься за допомогою спеціальної картки, де кожному з них ставитимуться бали. Кандидатом до складу НАЗК може бути особа, громадянин України, з вищою освітою, віком 35—65 років. Перевагою буде юридична освіта, досвід громадської та правозахисної діяльності.

У свою чергу присутній на заході один із членів комісії Віктор Таран зазначив, що запуск роботи Нацагентства є одним з ключових пунктів Антикорупційної стратегії уряду у 2015 році. «Серед його повноважень є і такі завдання, як вивчення декларацій чиновників, порівняння їх доходів та видатків з реальним способом життя. Це саме та робота, яка нині не здійснюється жодним уповноваженим органом», — повідомив він.

На його думку, нині Кабміну необхідно прискорити процес створення Нацагенства. «Від цього залежить, чи отримаємо ми безвізовий режим з ЄС та наступні транші кредитів від МВФ», — підкреслив він.

 

 

Члени конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції журналіст Віктор Шлінчак і перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова під час засідання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.