Для початку в області промоніторили ситуацію в північно-західному субрегіоні — Сєверодонецьку, Рубіжному, Лисичанську та Кремінній. Свого часу цю територію називали хімічною агломерацією, оскільки тут зосереджено величезний інтелектуальний потенціал, вузи та НДІ. Що відбувається сьогодні в умовах ведення бойових дій з урахуванням того, що частина фахівців покинули ці місця в пошуках спокійного життя? З ким працювати, на кого робити ставку в розв’язанні проблем енергоефективності та енергозбереження? Відповіді на поставлені запитання повинна була дати регіональна спеціалізована виставка, організована в Сєверодонецьку за допомоги Луганського регіонального відділення Асоціації міст України і Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

 

Організатори цієї виставки й так званої інвентаризації підприємств загалом не приховують, що були приємно здивовані, ознайомившись із можливостями області. З’ясувалося, що останнім часом багато підприємств працювали саме в сфері використання паливно-енергетичних ресурсів, відновлення джерел енергії та впровадження енергетичних проектів. Наприклад, «Європейська деревообробна група» виробляє євродрова для твердопаливних котлів, щоб не використовувати природний газ, а підприємство «Екотех», своєю чергою, виробляє котли вагою по 700 кілограмів, які працюють на пелетах. Є такі виробництва в Рубіжному і Сєверодонецьку, до того ж їхня продукція ні в чому не поступається імпортним аналогам. Багато в області й компаній із виробництва термоізоляції. Наприклад, на підприємстві «Хімік Селен» винайшли таку технологію виготовлення пенополістирола, що утеплення будинків стає ефективнішим. Матеріал, як шуба, закутує будинок. У зв’язку з військовим конфліктом у Донбасі «Хімік Селен» змушений піти з російського ринку, але натомість це дало змогу вийти на ринок ЄС. Уже укладено низку договорів і контрактів про співробітництво з європейськими партнерами.


Формат виставки, крім іншого, припускав і обмін думками представників муніципалітетів Кремінної, Рубіжного, Лисичанська, Сєверодонецька із приводу того, яку політику енергозбереження варто проводити і як працювати в цьому напрямі в майбутньому. У цих питаннях своїм досвідом може поділитися міська влада Сєверодонецька. Торік міськвиконком підписав «Угоду мерів». Це флагманська ініціатива Європейського Союзу, що поєднує місцеві, регіональні та національні органи влади у виконанні взятих на себе зобов’язань зі скорочення викидів CO2 не менш як на 20 відсотків до 2020 року шляхом внеску в розвиток «зеленої економіки» і поліпшення якості життя. У цей європейський офіс входить майже 200 міст України.


Що це дає Сєверодонецьку? Насамперед інвестиції. Після підписання угоди ЄС визначає, що з цим муніципалітетом можна працювати, і тоді міжнародні донори у сфері енергетики заходять з інвестиціями в ті міста, де є план дій стабільного енергетичного розвитку.


У Сєверодонецьку сьогодні працює три проекти НЕФКО, які фінансово підтримують проекти енергозбереження. Ідеться про модернізацію системи опалення, переведення міста на індивідуальні котельні, енергозбереження в системі зовнішнього освітлення. Одне слово, Європа готова вкладати в енергозбереження України. Але до цього повинні бути готові й місцева влада, громади.


За словами заступника керівника військово-цивільної адміністрації Олександра Голуба, на Луганщині цілі райони виходять із газової залежності й переходять на тверде паливо або на відновлювані джерела енергопостачання. На початку року в програмі з реформування теплопостачання було задіяно 16 об’єктів, а нині їх більше в кілька разів. Громади оцінили той важливий момент, що цей напрям фінансується з декількох джерел: за рахунок коштів на відновлення Донбасу за програмою енергоефективності, частково з обласного бюджету, а також по лінії грантів у рамках програм ПРОООН. Але найкращий інвестор — це, звичайно, місцевий бізнес. До речі, великий інтерес до цієї теми проявляють підприємці, які через військовий конфлікт у Донбасі були змушені евакуювати свій бізнес із Луганська в інші регіони країни. Сьогодні вони думають про повернення додому за наявності сприятливих умов. А це добрий знак. Політика обласної влади сьогодні спрямована на те, щоб, виконуючи програму енергозбереження, передусім використовувати виробничі можливості саме підприємств області. Потенціал є й бажання працювати в цьому напрямі теж.

Луганська область.

 

Демонстрація роботи одного з котлів.


Фото автора.