Активісти Української асоціації власників зброї закликали Петра Порошенка забезпечити право на захист власного життя, суверенітету і територіальної цілісності країни шляхом дозволу на володіння бойовою зброєю. На Банковій уже відреагували на документ: днями заступник голови адміністрації Президента Дмитро Шимків повідомив, що глава країни озвучить свою позицію з цього питання протягом десяти днів. А поки що, за його словами, адміністрація вивчає технічні параметри і перевіряє, чи не було технічних маніпуляцій під час голосування.


У коментарі «Голосу України» голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін не приховує, що популяризував своє звернення до Президента. «Ми розіслали петицію і в соцмережах. До нашої асоціації входять понад 1,5 мільйона осіб, тому впевнений, що наберемо набагато більше підписів. Однак переконаний: більшість людей віддали свої голоси тому, що хочуть отримати право гідно захищати своє життя, своїх близьких, своє майно, як це відбувається в європейських країнах», — каже він.


За його словами, в петиції йдеться про два інструменти. Перший — внесення змін до ст. 27 Конституції, яка дасть українцям право захищати не тільки своє життя, а й територіальну цілісність держави і конституційний лад. Другий — ухвалення розробленого Українською асоціацією власників зброї законопроекту №1135-1 про громадянську зброю і боєприпаси, який з 10 грудня 2014 року лежить у Верховній Раді без розгляду.


«Там чітко прописано умови, види і параметри зброї, механізм отримання дозволів. З ухваленням цього законопроекту має відбутися ліквідація монополії МВС, яке сьогодні контролює ринок. Проект регулює всі відносини, у тому числі знищення надпотужних корупційних схем у дозвільній системі», — підсумував він.


Однак нині думки експертів розділилися. Так, столичний правозахисник Олег Веремієнко вважає, що цей документ загрожує безпеці пересічних громадян. «Я не фахівець у цій сфері, але мені здається, що і зараз люди можуть себе захистити. А ось після цього закону стане небезпечно перебувати на вулицях міста, масових заходах і навіть у громадському транспорті. На мою думку, легалізацію зброї, найімовірніше, проголосовано не буде. На жаль, це наша реальність. Тут з Конституцією таке, а ви — легалізація зброї. Нині бойових пістолетів на руках у населення багато, і їхні власники не надто переживають, що їх не узаконили».


Чи дозволить парламент українцям носити зброю, може стати відомо вже цієї осені. Нині ні для кого не таємниця, що, окрім права на самозахист, за легалізацією зброї стоять комерційні інтереси.