Історія із загадковим зникненням минулої суботи трьох українських десантників на кордоні з окупованим Кримом починає набувати правдоподібності. 5 вересня стало відомо про зникнення військовослужбовців 79-ї окремої аеромобільної бригади — старшого солдата А. І. Юрова, солдатів А. А. Орленка і К. М. Мекшуна.

За повідомленнями прес-служби Генштабу ЗСУ, під час пошукових заходів було встановлено, що вищевказані військовослужбовці у ніч із 04.09.2015 на 05.09.2015 змінилися зі спостережного поста, прибули у розташування, переодяглися в цивільний одяг (капці, шорти й майки) і, за словами їхніх колег, пішли купатися до дамби, розташованої на території, яка межує з незаконно окупованою територією АР Крим.
Вночі у цей район під’їжджали два автомобілі (УАЗ і УРАЛ) з боку окупованої території АР Крим і, можливо, незаконно затримали наших солдатів. Це була одна з перших версій. При цьому зброя, боєприпаси й документи військовослужбовців залишилися в розташуванні підрозділу.
На третій день з’явилася інформація російського ТАСС про те, що співробітники прикордонного управління ФСБ РФ затримали в Криму трьох військовослужбовців 79-ї бригади ЗСУ. Інцидент стався на технологічній дамбі через озеро Сиваш.
«Військовослужбовці України повідомили, що вирішили поспілкуватися з російськими морськими піхотинцями, яких вони неодноразово бачили на протилежному березі Сиваша», — повідомили в російському прикордонуправлінні.
Потім в Інтернеті з’явилося відео з нашими десантниками, на якому вони «у гостях» у російських окупантів підтвердили вищевказану версію розвитку подій. Паралельно «приймаюча сторона» заявила про рішення «притягнути українських військовослужбовців до адміністративної відповідальності за порушення режиму державного кордону Російської Федерації і передати затриманих прикордонним органам України».
Українська сторона не згодна з таким формулюванням затримання ФСБ Росії військовослужбовців 79-ї окремої аеромобільної бригади, заявив у понеділок радник глави СБУ Юрій Тандит. За його словами, інтерпретація інциденту РФ випливає з рамок її контрпропагандистської діяльності. І акцентував увагу на тому, що Крим — це наша територія... На той момент особисто зв’язатися із затриманими в Криму десантниками нашій стороні не вдалося. Мовляв, Росія не дала такої можливості.
А вчора на брифінгу речник адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник повідомив: українські військовослужбовці не перетинали самовільно кордон з анексованим півостровом.
«Спочатку була версія, що їх затримали росіяни — справді вона нині підтвердилася. Водночас керівництво країни вживає усіх заходів, щоб повернути хлопців додому. Їх звинувачують нібито в перетині кордону, але ми цього не підтверджуємо», — сказав він.